-
Duże problemy z hamulcem
WITAM KOLEDZY , LICZE BARDZO LICZE NA WASZĄ POMOC
Po wymianie linek hamulca ręcznego i zestawu naprawczego zacisku hamulcowego, dalej
HAMULCE MI SIĘ GRZEJĄ..
cały czas hamuje prawa strona.
Nie przeszkadza to w jeździe na krótkim dystansie do pracy ale dalej bellas ie juz nie wybiorę.
Pomocy !!!
Myśle o zatkanym przewodzie hamulcowym , ale mechanik mówil że płyn bez problemów zszedł gdy spuszczął go przy wymianie zestawu naprawczego.
-
A sprawdzałeś, czy tłok cofa się po zwolnieniu pedału hamulca?
-
jak kolega wyżej pisał, pierwsze to czyszczenie zacisku hamulcowego (sam ostatnio to robiłem przód i tył), jak to nie pomoże to rozebrać zacisk wyjąć tłoczek, pasta do składania zacisku. Ciekawe jaki zestaw kupiłeś ?? chodzi o zestaw gumek? jeśli tak to pewnie tłoczek czyścił przy wymianie owych gumek
-
1. Sprawdź czy nie masz za mocno naciągniętej linki od ręcznego.
2. Zdejmij zacisk i wyczyść prowadnice klocka z brudu, rdzy itp.
3. Jeśli to nie pomoże wyjmij tłoczek i sprawdź czy nie ma na nim jakiegoś brudu, rdzy itp. Sprawdź czy uszczelniacz (gumka) jest cała i złóż wszystko dokładnie wycierając z brudu.
Jeśli powyższe czynności nic nie pomogą problem tkwi gdzie indziej, nic mi innego nie przychodzi do głowy
-
Z hamulcem walcze już od dłuższego czasu.
Nie pamietam producenta zestawu.
Zacisk, prowadnica, klocki wszystko jest wyczyszczone i nie ma grama rdzy.
Tłoczek chodzi bardzo lekko.
Już troche doinwestowałem ale do tej pory działaem po omacku.
Jednakże w tym momencie skończyły mi sie pomysły.
W tym momencie moge jeszcze wymienic przewód hamulcowy (czytałem że w paru przypadkach to pomogło)