Jakie są objawy awarii bądź zużycia przepływomierza w 2,4 20v?
Coś mi auto nie ciągnie i podejrzewam ten element.
Printable View
Jakie są objawy awarii bądź zużycia przepływomierza w 2,4 20v?
Coś mi auto nie ciągnie i podejrzewam ten element.
Ja mam AR 166 2.0 TS 16 V 155 KM i także słabo ciągnie. Nie zbiera się odrazu. Może to być wina przepływomierza?
-Brak mocy
-Kosmiczne zużycie Pb/ON
-Czasami błędy na budziku (mieszanka itp...)
Brak mocy to może być sonda w silnikach TS
Mam zużycie paliwa średnie na około 2000 km (gaz i benzyna razem) 15,5 litra / 100 km. Kurcze. Może to przepływomierz rzeczywiście? Dużo kosztuje nowy?
pali ci jak 3.0 v6 ,sprawdz sonde lambda jak auto z 99r to masz jedna
Faktycznie spalanie masz za duze. Chyba ze jezdzisz w miescie i znasz tylko dwa polozenia pedalu gazu (zero i max).Jezeli chodzi o przeplyke to niedawno sam myslalem ze mi padla i wyweszylem na forum ze obudowy sa rozne ale wsadzik jest ten sam. Musisz poszukac tego tematu. Ale z tego co pamietam to dedykowana do TS i tak nie jest droga.
Najlepiej podłaczyć komputer i zobaczyc jakie wartosi w kg/h serwuje przeplywomierz przy odcięciu
U mnie spalanie średnie na np. 1000 km to 10.2 l/100. Przepływka przy 6800 obr/min daje około 380 kg/h. Z tą odcinką w CF3 jak jest? Bo na AlfaDiag przed resetem maxymalnie dawało do 6900 i nie odcinało, tylko poprostu dalej nie szło... po resecie coś w granicach 7100 max, ale tez nie ma odcinki, tylko ciągłe obroty i dalej nie idzie...pamiętam wcześniej w poprzednim autku (tylko tam była linka od gazu) odcinka była cudowna :D.
Ps. Wartości pedału gazu i otwarcia przepustnicy są okej. Czyli przepustnica max - 100%, gaz max - 99,? %.
Hej ho ,w moim przypadku nie jestem pewny czy to przepływomierz ,dziś go odpiąłem ,auto nie kopci i zrobiło się troszkę żwawsze ,od 2tysi lekko wciska,ale rewelacji nie ma przy większych prędkościach np. od 100km/h.Wczoraj na trasie rozpędziłem się tylko do 180km/h ledwo i przy większym obciążeniu zapala się check engine ,tzn. na 5-tym i 6 biegu przy pedale w podłodze,po odpuszczeniu gaśnie po 3 sek. Spalanie jest w normie na 411km wypiła średnio 6L/100km ,przy średniej 85km/h .Jak na te 136KM powinno się to lepiej zbierać ,mam zaślepiony EGR ,obstawiam jeszcze zapieczone kierownice?? jest ktoś z wawy kto by doradził ,przejechał się ,miał możliwość podpięcia pod komputer ?? mam kabel tylko alfa diag coś mi nie chce się połączyć z moturem :cool:
Czy po odpięciu przepływomierza komputer powinien wywalić jakiś błąd na zegarach ?? można zdiagnozować uszkodzoną przepływkę bez podpinania pod kompa ??