-
Leci mi olej!
Witam mam problem dzis rano jak wyjechałem z garazu zobaczyłem plame oleju wielkosci pilki tenisowej.Lukam pod fure a tam poci mi sie cos z prawej strony przy zderzaku(od strony pasażera).Jesli sie nie myle to jest tam chlodnica oleju i jest cala ubrudzona tym olejem.Co radziecie w takim wypadku zrobic, dodam ze budżet mój w tym miesiacu sie wyczerpał.Pozdrawiam
-
Przede wszystkim musisz znaleźć miejsce z którego Ci cieknie (dokładnie). Umyj ile się da odpal silnik i patrz gdzie coś się sączy
-
mi sie wydaje ze leci nad chlodnica oleju bo cala jest ufajdana od góry do dołu.
-
Może to tylko przewód ("zawiewa" na chłodnicę i całą resztę dlatego ufajdane) ale musisz sprawdzić dokładnie bo nie ma sensu wymiana wszystkiego
-
witam
przewody które dostarczaja olej do chłodnicy mocowane sa od dołu, wiec jak masz zanieczyszczona cała chłodnice to prawdopodobnie uszkodzona jest chłodnica oleju,
nie wykluczał bym jednak tego iz wyciek jest z mocowanie przewodów do chłodnicy, mozliwe jest ze pęd powietrza powduje zanieczyszczenie całej chłodnicy.
jesli masz wyciek oleju to powazna sprawai, i koniecznie powinienes go jak najszybciej usunac, jazda autem z takim uszkodzeniem moze spowodowac powazne uszkodzenie silnika.
pozdrawiam.
-
No i po problemie:okazało sie ze przewody były nieszczelne i to z nich kapał olej a pęd powietrza powodował zanieczyszczenie całej chłodnicy!Końcówki tych przewodów sa aluminiowe i troche sie utleniły wiec troche czarnego silikonu, nowa srubka i jest ok.PS pisze dla potomnych moze komus sie przyda.Pozdrawiam