-
Silnik 2.0 TS
W sojej Alfie mam silnik 2.0 TS 8v. Podobne były montowane np w AR 155. Do silnika z 155 mam pdfa z książki serwisowej. Do 164 nie mogłem tego trafić. Czy ktoś wie jak duże są różnice w silnikach w obu tych modelach. Z tego co udało mi się ustalić w mojej jest silnik AR64103 a w 155 były AR67202.
-
przecież to bliźniacze modele jeśli chodzi o 8v, tylko chyba były 3 rodzaje kolektorów ssących w 164. Na początku miałem plastikowy a potem po wystrzale zmieniłem na aluminiowy z napisem T. Spark. We wcześniejszym modelu był inny kolektor ssący bez żadnych napisów.
-
U mnie jest fabryczny aluminiowy z napisem T.Spark, Alfa z 1996 r.
-
a ja mam z '95r i miałem plastikowy, lecz zmieniłem na alu:)
-
Nie wiem czy do końca produkcji ale w 164 silnik był w prostej linii z 75 czyli średnica x skok tłoka = 84,5x88,5mm, w 155 było to zmodyfikowane do 84x90mm, podobno głowice się różnią trochę ale podejrzewam że większość elementów jest taka sama, samo umieszczenie osprzętu itp na pewno się nie różni bo do tego potrzeba by pewnie sporo zmieniać odlew bloku.
Napisz co konkretnie Cię interesuje.
-
w 164 montowali też przy końcu produkcji kolektor wydechowy z nierdzewki... tak to niczym się nie różnią :) (155 zawsze miała wersję z cewkami zapłonowymi - jak się mylę, niech mnie ktoś poprawi)