-
[156] woda w alfie
cześć
Jak wszyscy widzimy nastały wakacje i pora deszczowa :( Alfa stała przez 3 doby pod chmurką. Deszcz lał na nią z każdej strony.
Dzisiaj zaglądam do niej a tu ..... kałuża pod nogami pasażera za fotelem kierowcy. Wygląda to tak jakby ktoś nalał kilka litrów wody POD wykładzinę. Welurowy dywanik jest prawie suchy, ale POD nim to już tragedia. Kaczki mogą pływać....
Samochód był pochylony przodem do dołu, wiec woda przypłynęła z tyłu.
Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Gdzie szukać nieszczelności?
Silikonem uszczelniłem miejsce opisane w linku:
http://www.alfa156.net/tech/fr_index.../tech/wet.html
poza tym znalazłem taki opis:
http://www.flyvholm.dk/wetalfa/
ale nie mam tam rozwiązania problemu "In my case it was there for 2 years and I had no idea!"
pozdrawiam
Lynio
-
Kanały odprowadzające... Słupki przy przedniej szybie w dół.
-
U mnie dzisiaj podobnie. Tylko że woda na dywaniku pasażera z przodu do tego widać wilgoć na dole słupka przy przedniej szybie... Woda jakby gdzieś z dachu się dostawała... Ma ktoś pomysły którędy może przeciekać?
-
Jak już napisałem, nieszczelne kanaliki odprowadzające wodę albo rdza w miejscu gdzie przy łupku szyba łączy się z dachem.
-
a może leje się przez linkę od otwierania maski?
-
głownie woda dostaje sie przez nieszczelnosc przedniej szyby na kancie u samej góry tam zwykle pada uszczelka i siaknie po słupku w dół
-
Może tak,a może nie.Uszczelką przedniej szyby jest klej do szyb,a uszczelka jest dla ozdoby.
-
U mnie też zauważyłem ostatnio podobny problem, wody co prawda w aucie nie ma ale słupek kierowcy jest lekko wilgotny kiedy go dotknąć. Obstawiam szybę przednią ale w sumie chyba powinno coś szumieć przy szybszej jeździe tam gdzie jest nieszczelność?
-
Zatkane kanaliki odporowadzajace to jedno bo wypadaloby zeby byly drozne (wkoncu po to sa).
Trafna odpowiedz to uszczelka przy szybie w gornych rogach ( u mnie w alfie akurat róg szyby od strony pasazera - latwo to sprawdzic wystarczy strzykawka z woda --wsadzamy pod uszczelke jedna osoba w aucie obserwuje druga naciska strzykawke i jesli woda przedostanie sie na slupek to macie odpowiedz skad sie leje ) najlepiej odtluscic to miejsce i osuszyc no i jakims silikonem to potraktowac.
-
panowie dzisiaj u mnie to samo i stwierdzilem ze przez filtr kabinowy a dalej przez wiatrak.