-
Zwykła adaptacja a gaz?
Witam, zrobiłem adaptacje ecu. Czy ma to jakis wpływ na lpg? Czy po adaptacji powinienem jeżdzić tylko na benzynie?
Po tej adaptacji strasznie spadło mi spalanie lpg z 15 do 11litrów. A na zimnym silniku, po wejściu na gaz przez moment ( 30sekund) alfa nie wkręca się na obroty.
Co to może być? dodam, że lambda do wymiany, ale przed adaptacją nie było problemów.
-
Kolego jakie ECU, Jaka instalacja gazowa?
Jeżeli masz M1.5.5. To po resecie parametrów musisz zrobić około 200km z silnikiem pow. 70stopni.
Jeżeli masz M7.3.1. Robisz reset i wystarczy że pochodzi na wolnych obrotach do dwu/trzykrotnego włączenia się wentylatora chłodnicy.
Chyba że masz silnik V6. To już musi się ktoś inny wypowiedzieć.
Reset parametrów ma duży wpływ przy instalacji sekwencyjnej bo mimo wszystko to ECU steruje instalacja.
Przy systemach lambda taki reset nie ma wpływu bo instalacja jest sterowana ze wskazań sondy.
Jeżeli po adaptacji silnik lepiej chodzi to musisz się przyjrzeć instalacji bo może być źle wyregulowana i rozjeżdża mapę benzynową.
-
mam M1.5.5., a po resecie parametrów jeździc na benzynie, czy lpg?
-
-
Mam nową lambdę, adaptacje zrobiłem jeżdząc na gazie. Zrobic ją jeszcze raz na benzynie, czy może tak zostac?