-
Edycje Alfy 156
witam wszystkich
Mam pytanko...
Czy ktoś może opisać wszystkie edycje limitowane i nielimitowane (o ile były takie) AR 156 od początku do końca produkcji uwzględniając lata w których się pojawiły...?
ew. jakiś link... a może był już taki temat...
P.S
Interesuje mnie czy moja jest jakąś edycją.
-
nie wiem czy edycje ale były :
SP1
SP2
SP3
Ti
nie wiem co tam jeszcze
a co masz w tej swojej ?
wyposażenie ? zewnętrzne dodatki ?
-
chodzi mi czym się różniły w poszczególnych latach...?
jakie dodawali dodatki, nowości i kiedy zmieniały sie odcienie lakieru czy też rodzaje felg
-
były dwa FL
pierwszy : fl wnętrza
drugi : fl budy i wnętrze też nowe
lata ? - nie pamiętam - trzeba by poszukać
ale chyba - środek - fl od 2002
buda i środek fl - 2003
widzę w twoim profilu 2000 rok - czyli pierwsza buda , pierwsze wnętrze
edit:
za Wiki :
W marcu 2002 roku zmodyfikowano wnętrze Alfy 156. Zmieniono kierownicę, konsolę środkową (dodano elementy z chromu, elektroniczne wyświetlacze), nad konsolą pojawił sie wyświetlacz komputera (podawane tam są takie informacje jak temp. na zewnątrz, ilość przejechanych kilometrów, średnie spalanie, spalanie chwilowe, średnia prędkość). Do oferty dodano również nowy silnik, a mianowicie jednostkę beznynową 2.0 JTS z wysokociśnieniowym wtryskiem bezpośrdnim, które potem stosowane były w Alfach 159. W 2003 roku Alfę 156 poddano faceliftingowi, zmieniając przód i tył, który zaprojektował Giorgetto Giugiaro. Usunięto z oferty silnik V6 o pojemności 2.5 L. W 2004 roku wprowadzono wersje z napędem na obie osie, które nazwano Crosswagon Q4 i Sportwagon Q4. Alfę 156 przestano produkować w 2006 roku, jednak model Crosswagon Q4 produkowany był do 2007 roku.
-
Zgadza się moja jest z 2000r od niedawna ją posiadam
na ulicy widzę wszystkie alfy z tych lat na felgach "telefonach" wiadomo fabryczne
moja ma felgi ramienne od nowości identyczne jak na tym foto jednego z naszych forumowiczów
http://imageshack.us/photo/my-images/265/alfff1.jpg/
"Alfiarze" w serwisie też stwierdzili ze takie wychodziły ale rzadko stąd moje pytanie czy to jakaś edycja czy życzenie pierwszego właściciela...
Dodam że grill też mam taki sam (a w zasadzie miałem bo założyłem fabryczny)
P.S auto od nowości w Polsce
-
Felgi ramienne? 16? były po liftingu.
Bociek, Silnik 2.5 v6 był montowany w 156 po lifcie - szukałem takiej i widziałem sztuki z lat 2003 - 2004 z v6 2,5. Tylko te silniki były równiez poddane liftingowi - normy emisji spalin:)
-
napisałem :
"za wiki" a wiadomo , że tam błędy są
po prostu za leniwy byłem żeby samemu opisywać
a felgi z foto to wzór z wersji Ti ( występowały w tym pakiecie w rozm. 17" )
-
znaczy ze moją ktoś wcześniej chciał wystylizować na TI...
znakiem tego jest czarny kolor, felgi TI (tyle ze to chyba 16") czerwone zaciski, brak znaczków z tyłu
-
Czarny kolor? Wiele takich 156 widuje:)
Felgi można dokupic:)
Zaciski można pomalowac lub przełożyc z innej:)
Brak znaczków z tyłu - mozna było tak zamówic alfe lub alfa miała bliższe spotkanie z tyłu:) a fuuu...
Lepiej ją pokaz, nie ukrywaj to cos szybciej oblukamy:)
-
wcześniej jeździł tym człowiek w wieku 40L więc raczej nie katował jej jak 18-latek
z tego co wiem pasjonat tego auta i nawet przez przypadek natrafiłem na warsztat w którym ją serwisował, z czego wiele się dowiedziałem o aucie, na szczęście pozytywnie
przygody z tyłem mam nadzieje nie było, nic nie wygląda za malowane, wszystkie śruby z tyłu dość stare bez znaku odkręcania, podłoga prosta, pod dywanikami i tapicerką wszystkie zgrzewy wyglądają na fabryczne...
lakier na tylnej części auta w stanie jak cała reszta, nigdzie nie widać odcięć malowania ani polerowania, zużycie jednakowe jak reszta :)
z tego co widzę odpryski przymalowywał lakierem pędzelkowym na całym aucie...
ale do rzeczy.
Jest jakaś strona na której wpisuje VIN i wyskakuje wszystko na temat auta rodzaj silnika, kolor, rozmiar opon, wyposażenie, nawet kolor tapicerki...?
kiedyś posiadałem peugeota i na ich stronach można było to szczegółowo sprawdzić, działało to dużo lepiej niż eper
P.S fotki wstawie ale najpierw muszę lakier doprowadzić do porządku spolerować całe nadwozie i usunąć te pędzelkowe kropki po poprzedniku.