Witam. Szukałem, trochę na forum i nie znalazłem. Jeśli gdzieś przeoczyłem podobny temat to przepraszam z góry. Mam pytanie czy śruby od stalówek 15' będą pasować do oryginalnych alusów Alfy też 15'?
Printable View
Witam. Szukałem, trochę na forum i nie znalazłem. Jeśli gdzieś przeoczyłem podobny temat to przepraszam z góry. Mam pytanie czy śruby od stalówek 15' będą pasować do oryginalnych alusów Alfy też 15'?
Nie będą są za krótkie i musza mieć inny kształt łba.
ja mam oryginalne alu i jakieś stalówki na simę i śruby pasują
Od stalówek pasują do oryginalnych alu Alfy, sam chciałem kupować śruby do stalówek (letnie "tristary" 17), na szczęście pan z ASO Autex wyprowadził mnie z błędu. Pasują idealnie.
Śruby od felg stalowych mają łeb soczewkowy, a śruby do alu mają łeb stożkowy. Generalnie jest tak:
-śruby od felg stalowych nie mogą być używane do felg alu bo zniszczą w nich gniazdo
-śruby do felg alu mozna użyc do felg stalowych
Oddzielna kwestią pozostaje ich długość.
A ja Ci podpowiem z doswiadczenia ( z autopsji, choc ze 145-tki), ze tanio sruby do alusow mozesz kupic w sklepach z czesciami do Poloneza. Sam szukalem i jak widzialem ceny w ASO i na Allegro to mnie z nog scinalo. A w sklepie z czesciami do Poldka... 1 zl/szt. A to akurat fiatowski rozmiar :D
Ja kupiłem kiedyś AR156 na stalówkach, następnego dnia miałem już kupione alufelgi 16'' i okazało się, że muszę mieć jednak inne śruby. W serwisie Fiat/Alfa zawołali ok 10 zł za sztukę... 200 zł za śruby to lekka przesada, bo za Alu z ładnymi oponami dałem 800 zł. Kupiłem idealnie pasujące śruby na Allegro za ok. 2-2,50 zł /szt. od producenta.
I tak jak ktoś tutaj pisał - od stalowych 15'' były za krótkie - ledwo "łapały", no i miały inny kształt łba.