Witam mam pytanie nisko bierze sprzeglo jak mozna wyregulowac , ciezko wrzucic 1 i 2 bieg.Pozdrawiam
Printable View
Witam mam pytanie nisko bierze sprzeglo jak mozna wyregulowac , ciezko wrzucic 1 i 2 bieg.Pozdrawiam
Poczytaj trochę na forum o problemach z 1 i 2.
Sprzęgło regulowane jest w sposób hydrauliczny za pomocą wysprzeglika. Nie ma jako takiej regulacji.
Prawdopodobnie do wymiany masz tarcze lub docisk.
a dlaczego jest luzna dzwignia zmiany biegów najgorzej jest własnie z 1 i 2 biegiem bo muszę bardzo mocno wciskać w lewą stronę jaka jest przyczyna??
Biegi zgrzytają pewnie dla tego że masz zużyte synchronizatory w skrzyni, jest to normalna przypadłość 33, A gałka lata luźno ponieważ masz zużytą tulejkę gumową od cięgna przy skrzyni, można kupić zestaw naprawczy koszt nie duży, roboty też nie za wiele a po tym zabiegu dźwignia stanie się sztywniejsza i bardziej precyzyjna.
Zestaw wygląda tak:
Kupić zestaw lub wymienić cały drążek (np na inny, używany w dobrym stanie). Siłowaniem się z drązkiem na dłuższą metę grozi jego złamaniem/pęknięciem właśnie na wysokości tulejki... Było o tym zresztą kiedyś na forum.Cytat:
Napisał lejek20
Powiedz gdzie go można dostać :?: :?: :?:Cytat:
Napisał lejek20
Bardzo chętnie taki kupię 8)
A pytałeś w motomax Radom??? jak niema to zostaje ASO koszt coś koło 10 złCytat:
Napisał AR_33
Tą gumową tulejkę która się wyrabia można zastąpić w ostateczności wężem ogrodowym wystarczy go dobrze dopasować.
@up
dzięki za rade Mam Alfe od 2 miesiecy wiec jestem ciemniak :) dlatego pociszyłes mnie bo myslalem ze to skrzynia biegów. Mam jeszcze pytanie powiedzcie mi Czy tą tuleje wymienia sie od spodu czy z góry i jeszcze jedno, z lewej strony dmuchawa słabiutko grzeje co jest przyczyna ze pasazer ma cieplej .
I jeszcze jedno pytanie :)
Mam założony gaz powiedzcie mi przy rozgrzanym silniku jakie powinny byc obroty
Pozdrawiam
To cięgno od skrzyni naprawia się od dołu.
Co do ogrzewania to wiesz że z okrągłych wlotów przy drzwiach leci tylko zimne powietrze prosto z zewnątrz. Nagrzewnica jest umieszczona centralnie i jak ustawisz dmuchawę na nogi to rzeczywiście więcej leci do pasażera z tego powodu że od strony kierowcy wylot jest trochę przysłonięty kablami, w pozostałych pozycjach powinno dmuchać równo.
Najlepiej jest robić wszystko co związane z drązkiem biegów właśnie ostatnio robiłęm to u siebie.Po pierwsze tulejka w drązku zmiany biegów i śruba do tulejki bo się wyrabiają( czasem wyrabia się tez mocowanie na drązek w belce skzyni, ale zadko) potem wymiana zestawu tego co powyzej, a do tego jeszcze wymiana swoznia na wybieraku ze skzyni .Swozeń dorobisz sobie ze zwykłej śróby 6mm.Umnie powyzsze czynności dały nieziemskie efekty.Pozdrawiam i powodzenia.Obroty to 900, zgzyt to normalny ale jak mocno zgzyta to tez lipa, a dmuchanie tez normalne tzeba coś pzekombinowac z pzesunięciem kabli albo cos.Bede robił to u siebie moze niedługo to dam znac.