-
Problem ze światłami
Witam, ostatnio zaczęły się u mnie dziać dziwne rzeczy ze światłami przeciwmgielnymi z tyłu oraz światłami cofania. Sytuacja wygląda tak, wrzucam wsteczny zapala się kontrolka od przepalonej żarówki i dioda od włącznika świateł przeciwmgielnych z tyłu (ta obok gałki zmiany biegów), świeci się wtedy tylko lewa żarówka od świateł cofania. Włączając światła przeciwmgłowe tylne, wywala kontrolkę od przepalonej żarówki, świeci się światło przeciwmgielne z lewej strony oraz żarzą się obie żarówki z prawej strony(od świateł cofania i przeciwmgłowe). Sprawdzałem już żarówki, wtyczki, przewody, bezpieczniki i nic nie pomogło. Z początku myślałem że mam spaloną żarówkę w światłach cofania i tak jeździłem jakiś miesiąc. Awaria nastąpiła nagle sama z siebie, zupełnie nic nie było grzebane w instalacji elektrycznej samochodu. Może ktoś miał podobny przypadek, albo wie gdzie leży przyczyna ?
-
A przeczyściłeś wszystko po sprawdzeniu? U mnie było cos takiego że jak naciskałem hamulec to zapalały mi się kierunki tył. Jak włączyłem swiatła mijania to z tyłu dosłownie choinka mi się robiła. Jeździłem tak ok 2tyg. Na przeglądzie mi to zrobił mechanik za free. Przeczyścił prawą tylną lampe i jest git. Może zwarcie się robi. Zgaduje.
-
Czyściłem dokładnie wszystkie połączenia elektryczne lamp, oraz włączników od świateł z którymi jest problem.
-
-
2 załącznik(i)
Sprawdź pod osłoną gumową,mój przypadekZałącznik 30264Załącznik 30265
-
adalberto jak to się stało że miałeś takie poprzecinane kable??
-
Ja miałem dokładnie tak samo. W przelotce miałem przetarte kable i objaw opisywany przez Ciebie był identyczny. Polutowałem wszystko, zaizolowałem i drugi rok się już się sytuacja nie powtórzyła.
-
Niebyły poprzecinane,poprzecierały się od otwierania i zamykania kufra.A przyczyny szukałem przy oprawkach żarówek.
-
podepne się pod temat, u mnie podczas włączania świateł pozycyjnych/mijania włączają się automatycznie światła przeciwmgłowe tylne i muszę je wyłączać guzikiem. Czy ktoś się orientuje co to może być ??
-
Zabezpiecz je opaskom termo kurczliwa .. koszt 0.50 gr w sklepie elektrycznym . Tak żeby ci nie lapalo wilgoci
Wysłane z mojego HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e przy użyciu Tapatalka