-
[156] Kontrolka
Zaczęla mi mrygać kontrolka, a że nie mam polskiej instrukcji to nie potrafie jej rozszyfrowac :?
W modelu 156 2.4 JTD 2003 jest kontrolka która wygląda jak kanister na benzyne i do połowy w nim jest jakby jakaś ciecz.
Może wiecie co ona oznacza, czy to coś groźnego i czemu mryga od czasu do czasu.
Pozdarawiam
-
Re: Kontrolka
woda w filtrze paliwa? gdzie tankujesz?
-
Sprowadzilem go dopiero w sobote z Niemiec
Zatankowalem tam 15l. w Czechach 20l. i w Polsce 15l. na jakiejs zwyklej stacji pod Wrocławiem. Gdy dojechałem do Radomia mrygnęla mi kilka razy.
Teraz juz tankuje na BP i ORLEN i znowu wczoraj na sekunde mrygnęła, ale to juz lepiej niz w niedziele, bo wtedy mrygała dlużej.
CZyli to może być wina tańszego paliwa, tak?
-
Za instrukcją: "lampka sygnalizacyjna zapala w sposob ciągły podczas jazdy samochodu gdy w filtrza paliwa znajduje sie woda.
Obecnosc wody w układzie zasilania moze spowodowac powazne uszkodzenie calego ukladu wtryskowego i nieregularna prace silnika.Jezeli lampka sygnalizacyjna w zestawie wskazników zapali sie zwroc sie jak najszybciej do ASO w celu spuszczenia wody z filtra paliwa.Jezeli ta sygnalizacja nastapi zaraz po napelnieniu zbiornika paliwem,mozliwe,ze do zbiornika paliwa wprowadzona zostala woda.W tym celu natychmiast wyłączyć silnik i skontaktowac sie z ASO."
-
Możesz sam spuścić wodę wystarczy że odkręcisz korek na dole filtra paliwa i sama zleci :lol:
-
No dobrze, wszystko już wiem i dzięki za info. :wink:
Ale powiedzcie mi gdzie się znajduje ten filtr paliwa :?:
-
Witam jak otworzysz maska silnika to za silnikiem po lewej stronie jest filter paliwa wystarczy trochę poluzować zakrętkę z filtra która znajduje sie na spodzie filtra aż pojawi się ropa powodzenia