-
Parametry zbieżności
Witam
Jeśli moje auto jest z końcówki '98r. jak podaje Eper, ale w zawieszeniu miałem wymieniane np. wahacze dolne i górne przód (TRW - dobierane niby wg rocznika) to jakie wartości zbieżności powinienem ustawić, te z katalogu z '98r. czyli -4mm przód i +5,5mm tył, czy te które podaje wielu forumowiczów, czyli przód -2mm, a tył +3mm ?
-
Witam,
było dużo razy na forum.
przód -2 (rozbieżność)
tył +3 (zbieżność)
-
Właśnie wiem, że było tyle, iż podane przez ciebie (i przeze mnie wyżej) wartości dotyczą ponoć aut po 2000r.
-
Ustawia sie "po nowemu". Nawet starsze roczniki ustawia sie wg nowych wartosci. Ustawialem swoja niedawno ('98) i komputer podal nowe wartosci. W zabie mialem podobnie.
-
Dzięki za odp. Ustawię wiec "po nowemu" i mam nadzieje, że nie ucierpią na tym nie tanie 18" opony.
-
Spoko, wszystko bedzie gitara. Poza tym jak pojedziesz na komputerowe ustaianie zbierznosci to i tak nie masz wyboru. Laduje nowe ustawienia.
-
No ja bym taki pewien nie był w eLernie znalazłem coś takiego:
Up to chassis no. 22265, the rear wheel toe-in values are 5.5 ± 1, Up to chassis no. 22265, the toe-in values for the front wheels are -4.0 ± 1
From chassis no. 22266, the rear wheel toe-in values are 3.0 ± 1, From chassis no. 22266 onwards, the toe-in values for the front wheels are -2.0 ± 1
innymi słowy do numeru podwozia/nadwozia 22265 ma być po staremu, od nadwozia 22266 po nowemu
-
Potwierdzam co napisałem wcześniej, byłem dzisiaj w serwisie ustawiać zbieżność, pan w komputerze miał dokładnie taki podział po numerze nadwozia jak podałem. Myślę że już wszystko w tym temacie jasne :cool: