-
Brak światła cofania...
Wczoraj przestało mi świecić światło cofania. Sprawdziłem żarówkę - jest OK. Dałem nową - też nie świeci.
Może być jakaś inna przyczyna niż czujnik przy/w skrzyni ?
Czy ewentualnie ktoś z Was wymieniał ten czujnik? Czy dużo roboty? Jak koszty?
Pozdro
Karol
-
-
-
Nie ma bezpiecznika od światła cofania. Sprawdzałem w weekend.
-
A po co Ci światło cofania?!
Przecież Alfa to wymarzone auto do jazdy przed siebie gdzie oczy poniosą...:)
A tak poważnie to przyjrzałbym się instalacji (tzn. przewodom) dochodzącej do gwintu/gniazda żarówki. Co więcej, po pierwsze spróbowałbym delikatnego puknięcia w ten cały "sprzęt". Jeżeli dobra żarówka choć na chwilę zaskoczy to znaczy, że "gdzieś nie łączy".
Sposób jest faktycznie z epoki kamienia łupanego, ale w mojej 159 czasami wyskakuje błąd spalonej żarówki oświetlenia tablicy rejestracyjnej - po takim "puknięciu" wszystko wraca do normy. Raz mi się też tak zdarzyło z żarówką pozycyjną z przodu... Może u Ciebie też jest podobna przypadłość:/
-
Światło do przeglądu technicznego i do czujników ;)
puknięcia nic nie dają, przewody sprawdziłem i żarówkę też.... :/
Jutro jadę do mechaniora na wymianę oleju i będzie patrzył za tym czujnikiem w skrzyni
-
jak pisałem od początku: czujnik w skrzyni padł. Wymiana i po kłopocie
-
Gdzie ten czujnik dokładnie się znajduje? Da radę samemu to ogarnąć?
-
otwierasz maske, i od przodu auta jest ten czujnik.
Bez problemu go idzie samemu wymienić
-
Coś dodam od siebie. jeśli chodzi o bezpiecznik to F35 i przekaźnik T20 obsługują min tylne światło cofania - wystarczy luknąć na schemat z eLearna.
Druga sprawa to może wiązka do klapy - pourywane kable - standard po latach w 159, wielu już to przerabiało. odchylić trochę tapicerki w suficie bagażnika, wypiąć wtyczkę i posprawdzać miernikiem, zarówno od strony auta czy jest zasilanie do żarówki i masa, a z drugiej strony czy są przejścia w wiązce do bagażnika do gniazda lampy. pinout itp popatrzyć sobie w eLearnie.