-
Sprzęgło
Witam.
Posiadam Alfę Romeo 156 1.9 JTD 2000r 105KM
Dzisiaj zauważyłem niepokojący objaw.
Po wciśnięciu sprzęgła na luzie zaczyna coś chrobotać. Nie od razu tylko po ok 2 sec. Gdy tylko puszczę sprzęgło natychmiast przestaje. Chrobotanie jest dosyć głośne.
Natomiast gdy wcisnę sprzęgło i wbiję bieg to chrobotanie jest jakby cichsze.
Dodam że biegi wchodzą bez problemu, sprzęgło się nie ślizga i nie miałem jak dotąd żadnego problemu z ruszeniem, nawet gwałtownym.
Proszę o pomoc co może być przyczyną, gdyż samochód ten posiadam od dwóch tygodni i niewiele o nim wiem, a polubiłem go i nie chciał bym się go pozbywać.
Proszę również o jakieś ogólne informacje o sprzęgłach w tym modelu, o ich budowie, gdyż na ten temat nie mam zbyt obszernej wiedzy.
Pozdrawiam Dawid
-
-
Też o tym pomyślałem w pierwszej chwili.
Da się to jakoś sprawdzić bez demontażu, czy od razu zaprowadzić do mechanika??
Wymieniał ktoś z Was już to łożysko?? Ile może kosztować taka wymiana??
Jeszcze raz proszę o pomoc.
-
niestety nie zobaczysz jak ono wygłada ,zo wymiane ,robocizna, dałem koło 3 setek plus łozysko
-
Czyli niezły wydatek się szykuje.
A czy to może być coś innego, czy to raczej będzie łożysko?? I ewentualnie czy warto przy okazji coś jeszcze wymienić, żeby w niedługim czasie nie płacić znowu za demontaz i montaż??
-
samego łożyska raczej sie nie wymienia ,czeka cie wymiana kompletnego sprzegła a to koło 5 setek plus robota ja wTs wydałem 1100zł
-
Tu masz cały komplecik... szukaj raczej w Valeo bo to oryginał ładowany na pierwszy montaż. Dobre jest też LUK i Sachs. Jakieś noname unikaj. Znajdź sobie też na alledrogo użytkownika tanifiat. Sprawdzony już na forum handluje oryginałami w dobrej cenie i raczej machlojek się nie trzeba obawiać. Pozdrawiam...
-
OK. Dziękuję za rady. Byłem dzisiaj u mechanika. Obsłuchał auto i stwierdził, tak jak my, że to łożysko. Ale powiedział że to dopiero początek zużycia i, że można jeszcze na nim trochę pojeździć, dopóki nie zacznie bardzo hałasować.
Co o tym sądzicie?? Można zaufać mechanikowi czy mimo wszystko od razu wymieniać??
-
powiem tak ,ja miałem podobnie hałasowało ,jak dostało troche wilgoci przestawało, pożniej ucichło i poki sprzegło nie padło tak jezdziłem ale łozysko tragedia .
-
W początkowej fazie można jeździć ale jak zacznie się nasilać to już powoli zabieraj się za ten temat.
Jak nie znajdziesz blisko dobrego mechaniora to zapaszam do nas www.alfa-lancia.com.pl sprzęgło z łożyskiem też się znajdzie :)