Witam. Jaki wybrać olej przy najbliższej wymianie? Mam bardzo dobry dostęp do Castrol Edge, a producent zaleca Selenia. Jakie jest dokładnie oznaczenie tego oleju? Mowa o 1.9 JTDm 150 km
Printable View
Witam. Jaki wybrać olej przy najbliższej wymianie? Mam bardzo dobry dostęp do Castrol Edge, a producent zaleca Selenia. Jakie jest dokładnie oznaczenie tego oleju? Mowa o 1.9 JTDm 150 km
Zgodnie z instrukcją "olej syntetyczny klasy lepkości 5W-40, który przewyższa wymagania specyfikacji ACEA B3 i API CF oraz FIAT 9.55535-M2". A jakiej firmy wybierzesz to już Twoja sprawa, tzw temat rzeka, który wisi zaraz nad Twoim postem:)
Ja leje http://allegro.pl/olej-millers-oils-...733849110.html od kolegi Pawła z www.pablogarage.pl
Jesli kochasz swoja Belle nie lej jej Castrola. Mobil jest OK, ale jest nagminnie podrabiany. Zakup w sklepie na fakture nic tu nie zmienia. Mysle, ze Valvoline nie jest zlym pomyslem.
Shell helix ultra deisel 5W40 taki mam u siebie...
Ostatnio wymieniłem na Shell helix ultra diesel 5W40. Na razie zrobiłem 3 tys km i myślę, że jest OK. Olej ten ma specyfikację silników JTD Fiat. Podobno ma wysoki współczynnik czyszczący i jest polecany. Zakupiłem w Auchan promocja 4+1 za 199zł. Na allegro były jakoś za tanie.
Selenia WR 5W40 od zawsze u mnie :)
Mialem na mysli fakt, ze w powszechnej opinii "w swiatku" castrol uchodzi za cieniutki olej i nikt go nie stosuje w sporcie motorowym. Egde jakos sie trzyma, ale tansze wersje castrola to shit jakich malo. Mysle, ze nie ma to zasadniczego znaczenia w 150 konnym sieczkobrzeku, bardziej liczy sie, zeby olej byl i byl wymieniany na czas, ale do wysilonego auta/silnika po tuningu bym go nie wlal.
IMHO w tej cenie mozna miec duzo lepszy olej lub po prostu nie przeplacajac za marketing wlac cos tanszego.
Specjalista zajmujący się zdrowiem mojej GT zalewa ją rokrocznie Motulem.