-
chyba glowica
Witam mam problem z moja alfa 156 2.00 ts a wiec zacznę od początku.
Coś koło 2 tyg temu zauważyłem plamę pod samochodem wyciek oleju , zaholowany do mechanika wymiana uszczelki na wale i rozrząd, samochód zaczął się bardzo mocno grzać szybko rosła temperatura w samochodzie i mechanik podpowiedział mi ze mogla paść głowica z uszczelka. Mieliście podobne problemy wymiana silnika coś kolo 2tys pln czy wymiana tylko głowicy 1,2tys pln nie wiem co mam zrobić
-
Ubywa oleju lub płynu chłodzącego? może termostat nie otwiera dużego obiegu, może pompa wodna lub nie załącza ci wentylatorów. Powodów może być wiele... A teoria o padniętej głowicy? Zmień mechanika...
-
płyn z chłodnicy ubywa właśnie spojrzałem, oleju tez tak brakuje ahhha jeszcze płyn z chłodnicy jest pod wysokim ciśnieniem dużo więcej 1,4 bara
-
A płyn w chłodnicy jest czysty ?
-
-
A wentylator wieje normalnie ? Włączają się dwa biegi ? Zbija temperature do 90* ?
Płynu chłodniczego ubywa poniżej "min" ? Termostat otwiera się i zamyka normalnie ? Układ jest odpowietrzony ? Wszystkie czujniki z tym związane są sprawne ?
Uszczelka pod głowicą nawet jak gdzieś leje to nie powinno mieć to znaczącego wpływu na grzanie silnika.
-
Kubuś.... padnięta uszczelka pod głowicą gotuje silnik aż miło...
-
jeśli płynu ubywa to wskazuje to na uszczelkę pod głowicą jak już koledzy wspomnieli, więcej na ten temat napisaliśmy tutaj => http://www.forum.alfaholicy.org/156/...sekwencje.html
-
pompę wody wymieniałeś?, chłodnica w jakim stanie? może układ zapowietrzony, teraz się odpowietrza i co chwilę płynu brakuje, szybki wzrost temp. na to wskazuje, przy uszczelce temp. wzrasta normalnie.
-
jednak ekspertyza przyszła dziś po 1,5 tyg podobno przerwa urlopowa ehh głowica cala ale uszczelka do wymiany na szczęście kosztowo to już lepiej niż nowa głowica a wiec za 3 dni już będzie moja alfka dzięki wszystkim za rade