??
po zapaleniu silnika slychac taki bzyk ( bardzo podobny do takiego jak sie slyszy jadac w wielu samochodach na wstecznym ) wzmagajacy sie przy podwyzszaniu obrotow.
wkurzajace niemilosiernie i nie mam pojecia co to moze byc:/
Printable View
??
po zapaleniu silnika slychac taki bzyk ( bardzo podobny do takiego jak sie slyszy jadac w wielu samochodach na wstecznym ) wzmagajacy sie przy podwyzszaniu obrotow.
wkurzajace niemilosiernie i nie mam pojecia co to moze byc:/
Skrzynia biegów daje takie bzyczenie ale to fajny dzwiek :D
hmm.. nie no skrzynia to chyba to nie jest.. a to bzyczenie to ni wiem czy fajne:p jak bym meleksem jechal:/
a czy czasem Ci się skrzynia nie posypała, któryś z synchronizatorów?
hmm.. no generalnie nie wiem bo skrzynia chodzi normalnie.. moze czasem jedyna nie chce wejsc ale rzadko. takie bzyczenie od skrzyni? na kazdym biegu i na luzie?
jesli ten "bzzzyk"wystepuje tylko po zapaleniu i trwa kilka sekund to stawiam na rozrusznik...ale opisz to dokladniej.Cytat:
Napisał Maroo_
alternator lub jakaś rolka od paska wielorowkowego.
nie no bzyczy ciagle... i wraz ze zwiekszeniem obrotow ton tego bzyku tez wzrasta. tez wlasnie slyszalem teorie ze to moze byc alternator.
To jest słuszny trop. Ja jestem właśnie po wczorajszej wymianie paska wielorowkowego i u mnie przyczyną "bzyczenia" było uszkodzone łożysko od rolki napinającej. Najlepszym sposobem sprawdzenia który z elementów osprzętu hałasuje jest właśnie ściągnięcie paska i odpalenie silnika. Jeśli jest cisza, to wtedy po kolei sprawdzamy: rolkę napinacza, rolkę pośrednią, alternator, pompę wspomagania i kompresor klimatyzacji (o ile posiadamy).Warto też dokładnie obejrzeć sam pasek, bo lubi parcieć.Cytat:
Napisał Maroo_
U mnie koszt paska 63 pln, koszt napinacza + rolka prowadząca 121 pln... cisza i równomierna praca - bezcenne :D
P.S. Do napinacza najłatwiej się dostać ściągając prawe koło i plastikową część nadkola (nad przegubem). Do odgięcia sprężyny napinacza klucz 15-stka i trochę siły, bo skubana mocno napina :wink:
jesli"bzyczy"caly czas to raczej nie lekcewarz tego.zatarcie rolki prowadzacej/napinacza/pompy wody skutkuje zerwaniem paska rozrzadu.inne elementy(alternator,pompe klimy,wspomagania)mozesz wykluczyc zdejmujac pasek napedu tych urzadzen.