jakie są objawy nieszczelnej rury filtr-turbo?? U mnie widać na niej delikatne pęknięcia i lekko się poci. Auto pali o 1.5l za dużo w stosunku do innych jtd 16v i przy ok 4000 na IV biegu pada w tryb awaryjny. Czy to może być powód ??
Printable View
jakie są objawy nieszczelnej rury filtr-turbo?? U mnie widać na niej delikatne pęknięcia i lekko się poci. Auto pali o 1.5l za dużo w stosunku do innych jtd 16v i przy ok 4000 na IV biegu pada w tryb awaryjny. Czy to może być powód ??
powodów może być wiele, podstawa to podpięcie pod komputer, ale idzie wróżyć z fusów ze pęknięta rura daje ci świst i gwizd przy przyspieszaniu, a włączanie sie w tryb awaryjny to może byc np uszkodzony egr? uszkodzony overboost ? wtryski ? ...
jak rura pęknięta, to i tak i tak do wymiany, w dodatku mozesz mieć zapieczoną geometrie, jesli jałowo przyspiesza
No i zacznie dymić na czarno jak dasz w palnik
Przerabiałem ostatnio nieszczelność rury filtr-turbo. Komputer nie będzie sygnalizował błędów nie zapali się check. Świst podczas przyspieszania oczywiście słabo udzie.
---------- Post added at 18:57 ---------- Previous post was at 18:55 ----------
Słabo przyspiesz :)) oczywiście
Przede wszystkim świst
a miałeś ewidentne pęknięcia na niej? ja szukam nieszczelności u siebie ale nie widzę żadnych pęknięć na niej może oprócz tego, że jest już miękka jak zdechła parówka (wężyki już powymieniałem, testowałem egry, przepływki, IC czysty a dalej muli, dymi więcej pod obciążeniem i pali trochę więcej niż powinien - już nie mówię ile więcej niż pokazuje komputer :)
tak, widac na niej pęknięcia w tych zagłębieniach i są na niej ślady oleju zapewne z odmy. Dzwoniłem dzisiaj do aso i rura filtr-turbo to u nich koszt 135zł ale z ciekawości zapytałem jeszcze o przepływkę i powiedzieli mi UWAGA: 1300zł :O bez oddawania starej.... Ciekaw jestem co tam powychodzi po podpięciu pod kompa no ale czekam i czekam na listonosza z kablem i się doczekać nie mogę :)
Coś tanio za ta rurę z tego co wiem to ta chyba chodzi około 260 zł - upewnij się czy dokładnie o tej mówili
kolego marekshino piszesz, że przerabiałes temat popękanej tej rury. Czy po wymianie spadło spalanie ?? i przetłumacz swojego posta na jezyk pl :)
w końcu dotarł interfejs. Dołączam logi.
proszę o wytłumaczenie;
1. O co kaman z egr ( w sterowniku bład p0404 i nie da się go skasować, egr wyczyszczony, nie zaślepiony)
2. wskazanie mas powietrza
na wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku wskazanie przepływki rożni się od docelowego o ok 200mg/i tj. docelowe 308 a mierzone 481 ??http://www.forum.alfaholicy.org/atta..._turbo-log.jpg
aaaa, Powodem trybu awaryjnego był błąd p0238 - wysoki sygnał - przeładowanie??