-
Pochłaniacz par paliwa
Witam kolegów. Na zlocie temat z niektórymi z Was był poruszany jednak poruszę go również tu.
Moja Bella ma czasami problem z odpalaniem na bardzo gorącym silniku, np jeśli po ostrej jeździe ( np tor w Biłgoraju;) zgaszę auto i chcę odpalić ponownie to kręci bez reakcji, jak tylko trochę odstoi odpala bez problemu, na zimnym, ciepłym i gorącym również zawsze bez problemu odpala. Tylko na bardzo mocno gorącym nie.
Wiosną/zimą wymienione zostało na nowe i oryginalne: przepływka, przepustnica, sonda, czujnik wału, czujnik spalania skokowego, regeneracja turbo, regulacja zaworów, rozrząd kompletny, świece i przewody, udrożniony układ wydechowy, alternator, palec rozdzielacza, krokowiec, czujnik temp silnika, pompa i filtr paliwa - i wiele innych części, nie wymieniam bo nie ma to raczej nic wspólnego z odpalaniem, wymieniłem tylko to co bynajmniej wedle mnie mogło by mieć wpływ.
Auto nie ma gazu. Padło więc podejrzenie na zawór pochłaniający pary paliwa ? Ogólnie pytanie co o tym sądzicie i gdzie go można dostać - Allegro na ten temat milczy.
---------- Post added at 22:06 ---------- Previous post was at 22:02 ----------
O i to co mnie nie pokoi to czasami przy odkręcaniu baku mocno zasysa powietrze do środka, ale tylko gdy zbliża się do rezerwy lub już się ona pali ( nie mam na myśli jednak suszy w baku )
-
miałem tak 2 razy z tym, że mam LPG.. w sumie nie wiem co to jest, odczekałem chyba z 15 min. i odpaliła bez problemu...
-
Dokładnie tak jak mówisz, chwilę odczekam i odpala jak nowa - wniosek LPG raczej odpada;)
-
-
Tak jak Andrzej mówił, weź się za ten zaworek. Sprawdzałeś w Eperze?
-
Nie sprawdzałem.... szczerze nie wiem/mam jak;)
-
-
W bagażniku pod tapicerką po lewej stronie koło głośnika.
---------- Post added at 22:44 ---------- Previous post was at 22:41 ----------
Tylko jak go sprawdzić ? Myślę aby od razu wymienić... ale jeśli dało by radę sprawdzić to było by fajnie. Jakieś inne sugestie ?
---------- Post added at 22:44 ---------- Previous post was at 22:44 ----------
Tylko jak go sprawdzić ? Myślę aby od razu wymienić... ale jeśli dało by radę sprawdzić to było by fajnie. Jakieś inne sugestie ?
-
koledzy czujnika par paliwa jest z przodu po lewej stronie, trzeba sie polozyc pod autem i zobaczycie dwa zbiorniki, do jednego idzie przewod, aby wyeliminowac czujnik ten nalezy podlaczyc do przewodow rezystor o ile pamietam 50 ohm 10 W, mniejsze spali. ow czujnik ma swoj kod bledu i jak mi padl czujnik owy kod blyskal. w bagazniku o ile mi wiadomo to sa skraplacze par paliwa. jezeli jest duze podcisnieni w baku sprawdz zaworek, wykrec korek i zaciagnij z zewnarz powietrze
-
Kasza85 a jakie miałeś objawy jak padł Ci ten czujnik ?
---------- Post added at 08:08 ---------- Previous post was at 07:38 ----------
Chyba bez ASO się nie obejdzie, w TB problem jest tego typu. że znalezienie kogoś kto ma soft i stare złącze ( bynajmniej u mnie ) to jakiś kosmos. Kiedyś cały Konin i okolice zjeździłem i kicha - nikt nie ma.
---------- Post added at 17:02 ---------- Previous post was at 08:08 ----------
Poniedziałek ASO Nagórski - dam znać co jest przyczyną.