-
Remont silnika?
Własnie wracałem z dziewczyną ze spaceru i myśle sobie zajrze do alfy sprawdze olej;/ I moim oczom na bagnecie ukazała sie jakaś katastrofa ;/ Jakieś 1400 km temu wymieniany był rozrząd a co za tym idzie olej. Na bagnecie wtedy było jakieś 3/4, teraz zostało UWAGA 1/3 troszkę ponad minimum. JA wiem o tym ze TS'y piją olej itd. itp. ale aż tyle!? Nie wiem co mam robić, za co sie zabrać. Silnik pod osłoną jest suchy, samochód po odpaleniu w ogóle nie kopci, po czym gdy pare razy przygazuje i motor nabiera temperatury zaczyna dość ostro kopcić na siwo. Spaliny nie smierdza spalonym olejem, na podłożu nie ma sladów oleju. Dodam, że samochód głównie uzytkuje na krótkie dojazdy do pracy/na uczelnie, ale te 1300/1400 km zrobiłem w trasie przy dosyć wysokich obrotach. Z góry dziękuje za pomoc.
-
Na podziałce bagnetu odległość między MIN i MAX to +/- 1 litr. Tobie pewnie uciekło z 0,5 litra, czyli dużo, ale dla TSa w normie. Do tego trasa, wysokie obroty - tym bym się specjalnie nie martwił. Zaglądałeś pod korek czy się "masełko" nie zbiera?
-
a od wymiany rozrządu sprawdzałeś poziom?
-
Narazie nie panikuj. Dolej oleju i obserwuj jego stan.
-
@sebott - Przeczytałem Twojego posta przed pracą i sobie myśle co ten gość pisze +/- 1L na bagnecie?! Ale przed pracą sprawdziłem ponownie stan oleju (wczoraj wlałem około 100ml bo tyle mi w bańce zostało) i dzisiaj na bagnecie jest 3/4 0_o? wtf? ze sie zapytam.
A pod korkiem jest suchutko, żadnego "masełka", w ogóle cały silnik suchy i czysty.
Tak czy tak dzieki za odpowiedzi. narazie nie panikuje, bede sprawdzał, może rzeczywiście ten bagnet coś przekłamuje, bo jak wymieniałem olej to na bagnecie też było mało, a w miscie ze 3l.
-
to jo inaczy ( jako 3 letni użytkownik TS )
procedura dlo ciebie :
1. zdejmij gacie
2. wytrzyj dupa ( boś sie obsroł ze strachu )
3. umyj sie
4. załóż gacie
5. zaparkuj na równym , dolej w razie potrzeby oleju
6. obserwuj
.
.
.
sie zoboczy co dali
:lol:
-
No to jak ponad minimum to myślę że nie masz się czym martwic, pewne granice przecież są:)
Jakby bagnet był suchy to wtedy mógłby wystąpic "mały" problem:))
-
Jak ja powiedziałem mechanikowi ze mi pol litra lyka na 1000km ,a on ze te silniki tak maja. No to ok 5litrow na rok
-
Heh, chyba rzeczywiście stał krzywo bo po pracy sprawdzałem i był cały bagnet :P A bocian jak przeczytałem Twojego posta to oplułem monitor :P Narazie nie panikuje, dzięki Panowie za odpowiedzi.
-
- a jak powinna wygladać procedura sprawdzania poziomu oleju, na zimnym silniku czy na gorącym po odczekaniu z 10 minut.
- nie doczytałem tego w instrukcji obsługi