Witam ile może więcej palić 1.9 jtd 105 KM na felgach 17 o profilu 215/45
wcześniej miałem r15 195/65 i spalanie ok 5,5 l a teraz jeszcze nie policzylem dobrze ale duzo wiecej kolo 7 l i sie zastanawiam czy to wina profilu opon czy cos z silnikiem.
Printable View
Witam ile może więcej palić 1.9 jtd 105 KM na felgach 17 o profilu 215/45
wcześniej miałem r15 195/65 i spalanie ok 5,5 l a teraz jeszcze nie policzylem dobrze ale duzo wiecej kolo 7 l i sie zastanawiam czy to wina profilu opon czy cos z silnikiem.
raczej nie mozliwe zeby przez opony tak mocno wzroslo spalanie.
Mi 115KM na zimowkach paliło 5,5 - 6l.
Teraz na letnich 17 pali powyżej 6.5 - 7l. mówię o mieście...
tez myslalem ze to coś chyba nie tak ale to chyba jednak wina opon....
jakos mi sie nie chce wierzyc zeby az taka roznica byla. Co prawda w alfie nie sprawdzalem jeszcze, ale w poprzednim aucie nie zauwazalem zadnej roznicy pomiedzy 14/175 a 15/205.
swoja droga - jak tam szefuni0, auto sprzedane? :)
niestety ewidentna wina opon, nie dość że szersze to i średnica koła większa. licznik ciebie czasem za bardzo nie okłamuje?
Spalanie może i nie wiele większe.
Tylko licznik pokazuje mniej przejechanych kilometrów . Przy tych "nowych " kołach masz większą średnicę niż przy oryginałach.
normalne ze wiecej pali :) u mnie to samo bylo, ale pojezdzij stylem PSJ zobaczysz ze bedzie to samo :)
Co znaczy PSJ ?
kolega ma stilo 1.9 jtd 115 KM po jakims chipie i na 17 215/45 pali mu ok 5,5 l przy takiej jezdzie do 130 km/h mowi ze nie butuje na starcie tylko spokojnie. A ja juz sam nie wiem wczesniej mialem r15 195/65 i palil tez cos kolo 5,5 l teraz jakos spala duzo wiecej takie mam odczucie chyba ze licznik oszukuje :D wielkościowo te kola sa mniejsze niz tamte stare 15 :D no tylko szersze troche :D chyba ze zbieg okolicznosci i cos mi padlo w tym momencie ale auto nie kopci ladnie sie zbiera nawet jak na 105 KM hmm przeplywka tylko przy pelnym bucie chce 1200 a pokazuje ok 1120 a tak to w wiekszosci sie pokrywa +/- 30