Witam ostatnio wypatrzyłem cos takieg ojak filtr odmy. Czy ktoś mi wyjaśni do czego to służy? i gdzie w alfie takie cudo sie montuje??
z góry dzięki
Printable View
Witam ostatnio wypatrzyłem cos takieg ojak filtr odmy. Czy ktoś mi wyjaśni do czego to służy? i gdzie w alfie takie cudo sie montuje??
z góry dzięki
Niektóre samochodzy coś takiego posiadają.Odmą przedostają się opary podciśnienia z silnika skierowane do rury ssącej.Chociaż w zużytych silnikach kopci tak że może to zakłucic pracę silnika i niektórzy zdejmują odmę i puszczaja luzem. Może tamtędy też przedostawać się olej. W alfach mamy zamiast tego filterka zaworek. Osobiście sądzę że jest to także przyczyną uszkodzeń przepływomierza poprzez jego zanieczyszczenie.
ok. dzieki. czyli jeden wydatek
z głowy:)
Nie sądzę, aby było to przyczyną uszkodzeń przepływomierza, bowiem, wlot odmy jest już za przepływomierzem, w jak wiadomo kierunek powietrza jest do silnika, więc opary z odmy musiały by się cofać...Cytat:
Napisał tomkap
Nawiasem mówiąc kiedyś zdemontowałem (przy czyszczeniu przepustnicy) ten przewód od odmy i faktyczni jest w nim trochę nagaru, który wraca do silnika i jest głównym zanieczyszczeniem przepustnicy, jednak w kierunku przepływomierza nie ma żadnych zanieczyszczeń ze strony odmy.
Pozdrawiam.
- Rafał
bo ja z kolei słyszałem że tego typku filtr montuje sie tam gdzie jest filtr stozkowy załozony. A to w ogole smieszny gadzet pod maske bo sam jak stozek wyglada:)
Powiedz mi w jaki sposob czysciles przepustnice ,bo tez myslalem nad ta czynnoscia.Cytat:
Napisał alces1
Przepraszam, ale nie wiedziałem, że odpisałeś na mój post. Czy nadal jesteś zainteresowany instruktarzem czyszczenia przepustnicy?Cytat:
Napisał damian3619
Natomiast mam pytanie odnośnie tej odmy.
Znalazłem np. takie coś: http://allegro.pl/item392409494_filt...niej_nowy.html
no, ale jaki sens ma montowanie tego bajeru, skoro przewodem od odmy opary są wydalane, a nie zasysane (skoro brudzi się od tego przepustnica).
Wytłumaczcie mi, bo nie wiem. Czy od odmy są dwa przewody (zasysający i "wydechowy"), czy jeden, spełniający obie role: zasysania i "wydalania". Nawet jeśli tak jest to montaż filterka i tak nie ma sensu...
Pozdrawiam.
- Rafał