-
[166] Alarm
Koledzy mam pytanie ,czy wiecie cos na temat alarmu(orginalnego)w 166 tzn czy ma on np
1 odciecie zapłonu -czy nie
2 czy jesli przy załaczonym alarmie otworze auto recznei tzn kluczykiem -(alarm bedzie wył)bede mogl wylaczyc go w bagazniku kluczykiem do alarmu czy nie?
3 jesli wylacze go kluczykiem w bagaszniku to czy rozbroje alarm czy wylacze tylko syrenke?
4 co zatem powoduje nie rozbrojony alarm-bede mogl odpalic auto itd?czy cos dziwnego zacznie sie dziac?
5 i co z tym alfa code czy to jest polaczone z alarmem czy to niezalezny system?
Dzieki i pozdrawiam
-
5. alfa Code
inaczej znany jako immobilizer, to system zabezpieczenia przed kradzieżą, niezalezny od alarmu, ( druga linia ochrony).
alfa code składa sie z centralki immobilizera ( potoczna nazwa puszka immo ), antenki owiniętej wokół stacyjki zapłonowej, oraz transpondera ( pestka, kostka ) zawierającej zakodowa informację, transponder jest zamontowany w kluczu.
Po włożeniu klucza do stacyjki, puszka immo odczytuje kody klucza i za pomoca linii sygnałowej przekazuje te informacje do głownego ECU, który zezwala na start silnika.
w przypadku awarii tego cełego zespołu mozna kody klucza "wbić" pedałem gazu, tak jak to jest opisane w instrukcji obsługi.
do tego potrzebny jest kod CODE, jaki dostajemy razem z kluczykami.
Istnieje możliwość wyłaczenia immobilizera, operacja ta nazywana jest immo-off lub zastosowanie emulatora immobilizera.
Jedynie puszka immobilizera przechowuje wszystkie informacje o kluczach, w przypadku jej awarii nie istnieje mozliwośc odtworzenia kodów kluczy a tylko jej wymiana oraz ponowne wprogramowanie kluczy.
-
a jak mozna wylaczyc immo fabryczne??
pomyslalem o takim czyms zamiast fabrycznego immo i mojego jednego polamanego kluczyka:) da sie to tak zastosowac?
http://www.allegro.pl/item431289972_..._warszawa.html
-
fabryczny alarm nie odcin zapłonu, u mnie jest fabryczny i kiedyś jak się włączyl udało mi sie odpalić auto.
-
ad.2
u mnie wyje jak mam właczony alarm a chce otworzyc kluczykiem to samo bagaznik
:D
-
1 nie ma odcięcia zapłonu
2 alarm będzie wył i możesz go wyłączyc w bagażniku odrębnym kluczykiem do alarmu
3 wyłączasz tylko syrenę i jest to czynność w zasadzie tylko awaryjna generalnie się tego nie dotyka jak coś robisz przy aucie to poprostu wyłączasz alarm i zdejmujesz klemę i już możesz dłubać co chcesz
4 pytanie po co chcesz wylaczyć alarm kluczkiem i tak jeździć ??
5 alfa code to zupełnie niezalezny system