-
kontrolka ładowania
Witam! nie znalazłem podobnego tematu więc piszę nowy.... W mojej alfie 159 1.9 jtd (2006r.) dy odpalam samochód gasną kontrolki tak jak powinny, przejadę parę metrów i zapala się kontrolka od ładowania, poświeci się z 5 minut i gaśnie. Co się dzieje?? albo może dopiero co się może stać?? z \góry dzięki wszystkim!!
-
Co może Cię spotkać to to, że kiedyś gdzieś pojedziesz i nie odpalisz autka bo będziesz miał nienaładowany aku, albo po prostu zgaśnie Ci kiedyś auto w czasie jazdy po zejściu z obrotói go nie odpalisz. Trzeba na to uważać.
-
Sprawdź, czy alternator ładuje. Może masz uszkodzony regulator napięcia, może luźne paski klinowe itp. Lepiej dmuchać na zimne. No chyba że chcesz mieć piękną Bellę na holu.
-
Pozwole sobie odświeżyć. Dzisiaj miałem taką sytuacje. Zastawiłem na parkingu sąsiada, chciał odjechać więc szybko wyszedłem z bloku i szybko chciałem odpalić, nie wiem czy zgasły wszystkie kontrolki ale auto odpaliło od razu i odjechałem. Po chwili zobaczyłem na wyświetlaczu kontrolkę ładowania/akumulatora. Zgasiłem , ponownie odpaliłem auto i kontrolki już nie było. Dziś w nocy miałem zrobić trasę 350 km ale teraz się cykam i auto zostanie w domu. Czy ten sposób odpalenia mógł mieć wpływ na te zjawisko? Jest , mglisto i wilgotno. Coś się może dziać z alternatorem w taką pogodę? Nie nie mam podstawowego miernika by sprawdzić czy jest ładowanie, zresztą nawet nie umiał bym nim zmierzyc ;)
-
To chociaż przeczytaj instrukcję obsługi z zakresu prawidłowego uruchamiania silnika :)
Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka
-
uszczypliwy jesteś wiesz? :) dobra, sytuacja się powtórzyła, tym razem , przy normalnym odpaleniu a że byłem przy odpowiednim sklepie poleciałem po miernik. Na zapalonym pod obciążeniem (światła , radio)na klemach wacha się w okolicach 14.5-14,8 na zgaszonym chyba coś koło 12, 12,5. Jakieś sugestie ?
-
Ładowanie raczej w porządku, dobry aku. w "stanie spoczynku" ma ok.12,5-12,7V. Najlepiej sprawdż aku. np. w punkcie ich sprzedaży mają tam specjalne mierniki (woltomierz z oporem) i będziesz wiedział wszystko.