-
Dokuczliwe wycie
Witam wszyskich miłośników alf.
Borykam się z bardzo dokuczliwym wyciem podczas jazdy. Naj mocniej wyje przy prędkości ok 60-70 km/h. Ciekawe jest to, że jadąc z tą prędkością po łuku w lewo wycie ustaje, a jadąc po łuku w prawo wyje non stop. Wymieniłem łożyska kół z przodu ale nic to nie pomogło, wyje nadal.
Zanim utopię kolejną kase wymianę części, proszę Was o radę, może ktoś już spotkał się z takimi objawami.
-
Może to tylne łożyska, sprawdź je.
-
Na pewno to łożysko koła trudno jednak stwierdzić czy to tył czy przód, podnieś auto i zakręć kołem i po problemie
-
dodałbym jeszcze łożysko prawej półosi ale jak buczy na zakrętach to pewnie jak andrew pisze
-
Moja podpora zaczyna dawać o sobie znać i też da się ją słyszeć zależnie od zakrętu ale trzeba się mocno wsłuchać. Słychać też przy jeździe na wprost - cyklicznie wpada w wibracje (takie sprawia wrażenie) i buczy.
-
no to łożysko ma fabrycznie luz c4 więc jak trochę się wytłucze to robi się niezła orkiestra
-
W mojej poprzedniej Alfie wyraźnie było słychać prawe tylne łożysko i wyło non-stop, niezależnie od tego czy jechałem prosto czy też skręcałem. Ale nie było problemu ze zlokalizowaniem, które to łożysko, czyli stawiałbym na coś innego.
-
Byłem u mechanika , który opiekuje się moją alfą. Podnieśliśmy tył pojazdu. Po wprowadzeniu koła w ruch (lewe potem prawe) w obu było słychać dość wyrażne jakby trzaski, łomotania. Zdecydowałem się wymienić oba łożyska na tylnej osi, na przodzie już siedzą nowe. Napiszę z jakimi skutkami, bo opcji wycia może być jeszcze kilka.