Witam. Padl mi termostat. Rozkrecilem go i pytanie takie czy da sie wymienic sam wklad termmostatu? Czy moze pasuje on z jakiegos innego samochodu?
Printable View
Witam. Padl mi termostat. Rozkrecilem go i pytanie takie czy da sie wymienic sam wklad termmostatu? Czy moze pasuje on z jakiegos innego samochodu?
Podbijam temat, bo sam chciałbym wymienić wkład termostatu.
Można kupić bez problemu sam wkład dedykowany do 2.5 V6?
Poszukajcie w dziale Zrób to Sam tam jakiś gości opisywał jak włożył wkład termostatu w środek węża tego co łączy silnik z chłodnicą. Podobno działa dobrze a koszt mniejszy niż flaszka "Finlandii"
a ja wam powiem że po zakupie nie podobał mi się mój termostat więc go wymieniłem na jakiś BEHR. Nic to nie dało temperatura pływała tak jak przed wymianą. Pomyślałem że tak ma być i jeździłem.
Po jakimś roku przez przypadek wyczytałem jak ktoś na forum napisał że u niego w V6 temperatura stoi równo i nic nie pływa więc przyjrzałem się dokładnie działaniu tego co miałem i zamówiłem ORYGINAŁ.
15min wymiany i u mnie też temperatura przestała pływać, w mieście 90 na trasie trochę poniżej ale wskaźnik stoi a nie lata od 80 do 100 stopni.
Od tego czasu również spalanie mam nieco mniejsze.
Polecam do alfy oryginalne części, ona to po prostu lubi i się odwdzięcza :)
A czy czasem Behr nie szedł na pierwszy montaż? Tak mi się coś obiło, ale może to tylko do JTD...
Dziękuję za informację. Kupię więc cały nowy termostat.
Tylko jakiej firmy najlepiej zamówić termostat?
Do V6 to wlaśnie Bher, i wymienia się samą wkładkę.
pzdr
Simba666 wiesz gdzie można zamówić samą wkładkę?
Jak wymieniałem (w poprzedniej V6) 1,5 roku temu to brałem chyba w autosklep24 przez allegro cena była 64 albo 67zł (za samą wkładkę)
teraz zajżałem i mają tylko całe termostaty, ale za prawie 150zł :/
może już przestali oferować wkładki, nie dobrze bo sie powoli przymieżałem do wymiany w nowej V6
pzdr
U mnie temperatura pływa od ok 60 do 90 - może zadam głupie pytanie, ale czy poza spalaniem ma to jakiś większy wpływ na pracę lub trwałość silnika? Nie jestem mechanikiem i moja archaiczna intuicja mechaniczna podpowiada mi że im lepsze chłodzenie tym lepiej, ale z tego co tu czytam wychodzi że się mylę