-
Sprzęgło
Witam Alfaholików,
Może ktoś z was miał już taki problem.
W czasie jazdy słychać odgłosy tarcia/szurania gdzieś od strony sprzęgła, pedał chodzi coraz ciężej.
Mechanik przy wymianie wysprzęglika stwierdził kończący się dwumas. :(
Znajomy, który dieslami jeździ już długo stwierdził, że to "tylko" docisk i lepiej nie dać się wpakować w wymianę dwumasy, bo to niekonieczne.
Może ktoś pomóc, bo szczerze mówiąc zdurniałem?
A przy okazji czy sprzęgło z JTD z alfy jest wymienne z jakimś innym - na allegro rozstrzał cenowy za Valeo ogromny.
-
witam
czy slychac szuranie gdy wciskasz sprzeglo czy caly czas?
-
Cały czas, szczególnie podczas skręcania w lewo (o ile to ma znaczenie).
-
a naped masz cały? dokrecony/? chodzi mi o półoski, przeguby...
-
Ten sam mechanik co stwierdził koniec dwumasu nie miał zastrzeżeń co do półosiek ale w zaleceniach mam wymianę przegubów wewnętrznych.
-
i ja bym obstawił ze to przegub bedzie tłukł tak, tymbardziej ze jest to podczas skretu, jak wiadomo przeguby wtedy bardziej pracuja bo zmieniaja sie w nich katy i idzie inne obciazenie stąd te dzwieki na moje...skoro i tak masz je do zmienienia to zmien i zobaczysz ze powinno byc ok, wg mnie oczywiscie...bo dwumas to raczej podczas jazdy dawał by takie jakby telepanie, nie wyrównywał pracy silnika ...( nie mylic z falowaniem obrotów)
-
Dzięki Nero, możliwe że masz rację. W czasie spaceru usłyszałem dzisiaj jak brzmi skończony dwumas - takie właśnie telepanie/charkot, dokładnie zresztą tak jak opisywał mój znajomy - nic takiego się u mnie nie dzieje, ja mam "tylko" twarde sprzęgło, czyli padnięty docisk . Trochę mnie to uspokaja, bo jakbym miał wymieniać dwumas to by pewnie alfa stała do usr!#ej śmierci zanim Księgowa pozwoliłaby na zakup części.
Teraz tylko muszę kupić części (czeka mnie jeszcze przeprawa z Księgową) i znowu do mechanika :)
-
przeguby nie beda takie drogie, pomysl moze nad uzywkami przezucic całe półoski :P mniej bawiebia sie...bo nawa pół oska od 250 do nawet 500zł jak do mnie do 2.0ts a uzywke dostałem zaniecała 100 i do dzis lata, podstawa to pewne zródło...przy okzji zalecam luknąc łozyska w jakim sa stanie, bedzie i tak rozebrane to moze warto wymienic od razu, koszt wymiany jak za darmo:P