-
Turbina alfa 147
Witam wszystkich forumowiczów. Mam problem z moją alfa 147 1.9 jtd. Kapie mi olej z intercoolera i strasznie świszczy turbina, czym to moze być spowodowane? czy jedyną prawdopodobną przyczyna jest turbina? Drugie pytanie jest taki, czy warto regenerować turbiny czy lepiej kupić jakaś działającą na szrocie? Od jakich innych samochodów pasuje do alfy 147?
-
jedz do mechanika niech obejrzy, moze kwestia nieszczelnosci na rurze, ic itp... lepiej regenerowac niz kupowac uzywke
-
jak z IC kapie olej to raczej turbo powiedziało "papa".. tylko czy dobrze kolega napisał ? ten olej kapie czy może tylko IC jest lekko zaoliwiony ?
kwesta nowej/starej/używanej turbiny.. tu chodzi o duże pieniądze.. urzywane nigdy nie wiesz jak długo pojeźdźi, z regenerowaniem turbo jest jak z loterią raz jest ok a raz się rozsypie po paru tys km.. a nowe to nowe i nie ma się o co bać.
Gdybyś w końcu szukał nowej napisz do Cinka a napewno nie przepłacisz i taniej nie znajdziesz nigdzie indziej.
Pozdrawiam
-
Olej kapie, na podlodze tworzy sie plama.. Byłem u mechanika który wykrył że jest słabe ciśnienie, które bylo spowodowane nie otwieraniem sie zaworu podciśnieniowego ( tej gruszki). Zawór zrobił, powiedział ze moglo to być przyczną ale gwarancji nie daje, no i niestety problem nie ustąpił.
Kolega Omen o jakim "Cinku" mówisz?
-
Cinek ma dobre ceny na nowe oryginalne turbiny, to jest kolega forumowicz a najlepiej wejdź na stronę www.cinsoft.pl tam znajdziesz kontakt.
-
a od jakich innych samochodów pasuje do alfy 147 115 km ?
-
Jeżeli kapie olej to jest nieszczelny układ dolotowy, a prawie każda turbina puszcza trochę oleju + trochę oleju z odmy przy nieszczelnym układzie i stąd plama .Może jednak masz jeszcze sprawną turbinę.
-
Mechanik niby sprawdzał i powiedział ze nieszczelności nie ma, z turbo nie tylko mi kapie ale tez strasznie świszczy przy dodawaniu gazu
-
ubywa Ci oleju z bagnetu ?
-
Weź zdejmij wąż z turbiny, włóż dwa paluszki do środka (oczywiście na wyłączonym silniku:) ) zmieści się kciuk i wskazujący, złap za wałeczek turbiny i zobacz jakie masz luzy.
Jeśli minimalne/milimetr to powinno by ok a jeśli poczujesz że jest czym poruszac to już możesz ją wyjmowac zanim się zmieli i rozleci na drobne bo wtedy czyszczenie wszystkiego Cię czeka!