-
Wspomaganie hamowania
Witam, co może być przyczyną braku wspomagania hamowania? Pedał hamulca zrobił się twardy od jakiegoś czasu. Wcześniej przy odpalaniu auta na wciśniętym hamulcu pedał zapadał się niżej. Teraz nie ma tego efektu. Dodam, że auto hamuje skutecznie.
Pozdrawiam...
-
Na wyłączonym silniku po pierwszym wciśnięciu pedału hamulca też jest twardy ?
Może serwo padło.
-
też... zupełnie nie ma różnicy czy silnik jest włączony czy nie. gdzie mogę szukać przyczyny? za wszelkie instrukcje co sprawdzić i gdzie będę wdzięczny...
-
To spróbuj tak:
Na wyłączonym silniku wciśnij pedał, trzymając go włącz silnik pedał powinien wpaść trochę głębiej. Jeśli tak się nie stanie to niestety pompa wspomagania
padła. Może tylko jakiś czujnik.... Po mojemu bez mechanika się nie obejdzie.
-
robiłem tak i niestety nie czuć różnicy pod nogą :( da się to jakoś zdiagnozować przez kompa? mam kabel do FiatECUScan
-
1 załącznik(i)
Prawdopodobnie problem z podciśnieniem lub padło serwo.Załącznik 33675
-
ja mam podobny problme, nie zawsze moge liczyć na taką samą skuteczność hamowania, czasem jakby był "wpad" zacznim dopiero zacznie hamowac, coś jakby przycinalo, a czasem jest normalnie.... to moze tez to musze sprawdzić ?
-
hmm.... zajrzałem dzisiaj belli pod spódnice żeby sprawdzić ten wężyk i zauważyłem brzydki wyciek :\ zaraz pod górną osłoną silnika po prawej stronie. Wydaje mi się, że może mieć to związek z hamulcem bo ten wężyk tam chyba dochodzi do tej części. Nie znam się na mechanice więc trzeba będzie pojechać do warsztatu, żeby nie pogorszyć sytuacji. Na chłopski rozum wydaje mi się, że problem nie leży w serwie tylko w podciśnieniu, bo jak mocno wcisnę hamulec to pedał jednak się zapada, ale bardzo powoli (po odpaleniu silnika).
-
skończyło się na wymianie uszczelki przy vacum pompie :-)