[164] Trwałość silnika 2.0 8V TS
Witam, jestem nowy na tym forum. Niedawno stałem sie szczęśliwym posiadaczem Alfy 164 z silnikiem 2.0 TS ( za psie pieniądze :) ). Mam więc na początek kilka pytań do użytkowników tego samochodu:
- jaka jest trwałość silnika ?
- co najczęściej nawala ?
Tak przy okazji: czy ktoś zna dobrego mechanika i elektryka do Alfy w Częstochowie (nie chodzi mi o ASO) Będę wdzięczny za namiary ( mam padnięty wentylator nawiewu)
[ Komentarz dodany przez: AR_33: 2008-04-03, 20:26 ]
Temat przenoszę do właściwego działu 33/164 tam szybciej dostaniesz odpowiedz :)
Zapraszam do przywitania się i pokaż jakieś zdjęcia swojej belli.
Re: Trwałość silnika 2.0 8V TS
Cytat:
Napisał noname
Witam, jestem nowy na tym forum. Niedawno stałem sie szczęśliwym posiadaczem Alfy 164 z silnikiem 2.0 TS ( za psie pieniądze :) ). Mam więc na początek kilka pytań do użytkowników tego samochodu:
Tak przy okazji: czy ktoś zna dobrego mechanika i elektryka do Alfy w Częstochowie (nie chodzi mi o ASO) Będę wdzięczny za namiary ( mam padnięty wentylator nawiewu)
Witaj, na wstepie gratulacje zakupu.
164 jest na tyle wiekowym autem, ze odpowiadanie na pytania w stylu co sie najczesciej psuje raczej nie ma sensu. Domniemywam, ze wiekszy wplyw na obecny stan Twojego auta mieli jego poprzedni wlasciciele niz fabryka, wiec tak naprawde mozesz spodziewac sie wszystkiego. Z drugiej strony jesli silnik masz w dobrym stanie to mysle, ze pod warunkiem prawidlowej i kulturalnej eksploatacji posluzy Ci jeszcze dluuugo bez wiekszej ingerencji. Generalnie nie przejmuj sie, tylko smigaj, jak juz cos nawali to naprawisz i tyle.
Co do wentylatora - jesli to rzeczywiscie silnik to nie musi byc jakis spec od AR, wystarczy, ze czlowiek bedzie mial jakas podstawowa wiedze, a przede wszystkim dobre checi.
Re: Trwałość silnika 2.0 8V TS
Cytat:
Napisał noname
[ Komentarz dodany przez: AR_33: 2008-04-03, 20:26 ]
Temat przenoszę do właściwego działu 33/164 tam szybciej dostaniesz odpowiedz :)
Zapraszam do przywitania się i pokaż jakieś zdjęcia swojej belli.
Witaj kolego jestem z częstochowy i mam dobrego mechanika który robi co trzeba w mojej alfce i 164 mojego brata który ma taki sam silnik jak ty. mieszka na końcu ul. warszawskiej i początku rędzin. jak tylko odkope gdzieś jego wizytówke to podam ci dokładne namiary. odezwi sie pózniej na priv albo GG elektryka też sie znajdzie (choć myslę że wentulator nawiewu można wymienić samemu :P masz panel climatronic ? )
A tak pozatym to fajnie powitać kolejnego alfiste w naszym mieście :D