-
Ebd,abs,asr
Witam mam problem mianiwicie komputer wyswietla mi komunikat FHELER EBD,ABS,ASR SYSTEM i nie chodzi tu o znaczenie slow tylko otoz to: Dzieje sie to tylko po deszczowej pogodzie gdy jest sucho i slonecznie problem znika.Jesli ktos sie spotkal z takim przypadkiem prosze o pomoc.
-
Pewnie woda wcieka Ci tam gdzie nie powinna. Ja ostatnio jak myłem auto na myjni bezdotykowej to chciałem umyć elementy blacharskie pod maską i chcąc nie chcąc zmoczyłem trochę silnik i akcesoria - później przez cały dzień i pół następnego miałem na wyświetlaczu MOTOR CONTROL SYSTEM FAILURE i jestem pewien, że to było spowodowane zamoczeniem części silnika bądź elektryki pod maską.
-
Naladuj porzadnie akumulator i wyczysc (bardzo porzadnie) klemy i zaciski aku.
Zakonserwuj je, zeby zabezpieczyc przed wilgocia.
Czyli:
1. wyjecie aku i ladowanie prostownikiem (przy okazji sprawdzisz w jakiej kondycji jest aku)
2. czyszczenie klem aku
3. czyszczenie zaciskow aku
4. montaz (najpierw + potem -)
5. zabezpieczenie (konserwacja). Moze byc wazelina techniczna.
I problemy znikna :)
-
- takie problemy nie znikna po wyczyszczeniu klem i sprawdzenia stanu akumulatora.
- takie problemy znikna tylko w 147 JTD, autor tematu ma 147 TS.
- na marginesie konserwacja akumulatora się zawsze przyda.
-
Niedoczytałem że autor ma TS-a no ale... w JTD problem występował bardzo podobnie do momentu wymiany aku. U mnie akurat mimo że "kręciło" dobrze to błędy wyskakiwały na starej baterii.
-
- ja bym w czasie deszczowej pogody jednak odczytał te błędy.
- w końcu coś tam ABS ver 8 VDC sygnalizuje.