-
Problem z elektryka....
Witam .... alfa 147 2001 1.6 ts 120 lpg(JTG)
moj problem polega na tym ze auto potczas schodzenia z obrotow albo przyspieszania wszystko sie dzieje przy wiekszych pretkosciach a mianowice sa jakby zniki pradu wszystko na chwile przygasa doslownie na ulamek sekundy radio sie rozlacza swiatla lekko przygasaja licznik wariuje a silnik przy porzyspieszaniu szarpnie i odrazu wypluwa zolta kontrolke od silnika poczym sie uspokaja i co jakis czas cos sie dzieje....wczesniej nie maialm takiego problemu...;/....to zaczelo sie dzialc po wymianie rozrzadu i pompy wspomagania nom i nowy pasek do alternatora tez byl zalozony... mam problem bo zaraz po zrobieniu tego przyjechalem do UK i po drodze takie zeczy mi sie dzaily jakos dojechala ale boje sie o powrot bo za tydzien chce wrocic do polski....
aha na poczatku myslaem ze to wina instalacji gazowej ale na paliwie sie dziej tak samo;/....na lpg jest to bardziej odczowalne bo pompa wtlaczajaca LPG zwalnia na z braku pradu i spada cisnienei w przewodach....
ma ktos jakis pomysl co moze byc przyczyna??????
-
Na początek sprawdź klemy i ewentualnie je wymień potem zobacz połączenie kabli przy alternatorze
-
- szkoda że nie masz możliwości odczytania wszystkich blędów, coś musi zostać zapisane minimum w body komputerze. (BC).
-
3 załącznik(i)
udalo mi sie odczytac cos takiego ale mysle ze te bledy wynikaja z braku pradu.....a tu masz wykres co mi zapisalo ladowanie akumulatora ale robilem to na postoju bawilem sie i wlaczalem swiatla radio wszystko co sie dalo niewiem czy jest prawidlowe;/.....odczytalem rowniez ladowanie akumulatora bez swiatel wacha sie od 14.17-14.1-14.03 ale raz spadlo anwet do 13.38 ale tylko raz, a na swiatlach utrzymuje sie na poziomie 13,95 - 14,03..... moze to cos pomoze....
Załącznik 33933Załącznik 33934Załącznik 33935
-
- NCN to ecu wtrysków.
- NFR to ecu ABS.
- problemy są na magistrali CAN między tymi dwoma urzadzeniami.
- ja bym sprawdził bezpieczniki od ABS, szczególnie te na akumulatorze.
- oraz sprawdził podłączenia masy.
-
a mozesz okreslic polozene podlaczenia masy gdzie jest ono umiejscowione wszystkie bespieczniki sa ok....
-
- sprawdzenie bezpiecznków to ja rozumiem wyjęcie, sprawdzenie i włożenie.
- potem odczyt bledów, kasowanie ewentualnych bledów z wczesniejszym ich zapisaniem.(zrzut ekranu).
- widzę że to stare auto, to bym jeszcze sprawdził przekażniki, wyjęcie, czyszczenie styków, włożenie i kontrola bledów.
- mase masz obok akumulatora, ta minusowa przymocowana do nadwozia.
-
siema po sprawdzeniu bespiecznikow i wyczyszczeniu klem i sprawdzeniu podlaczenia masy problem nadal wstepoje...;(....tym razem w kompie czysto poniewaz nie swirowlame przeciagnelom ja do 5 tys i przerwala(szarplnelo) potem jak zchodzila z obrotow hamujac silnikiem to tez na chwile...wszystko okolo 4200...w kompie nic nie wyplulo zadnych bledow.. poczas jazdy wywalilo zolta kontrolek ale po chwili sama zgasla...
a jezeli chodzi o te przekazniki to wyciagac wszystkie po koleji te co sa pod maska i w body w srodku.... jest jakis przekaznik ktory odpowiada za prad z alternatora bo czylem na forum ale cos pisza ze chyba jest wbudowany w alternator i nie wymienny;/...da sie to jakos sprawdzic troche malo tam miejsca zeby sie dostac do alternatora;/....
-
a może to wina regulatora napięcia???...
-
- dobry pomysł, albo szczotek alternatora.
- szczególnie jak silnik z 2001 roku.