-
sprzęgło 147
Witam panowie. Mam ogromny problem z pedałem sprzęgła. Otóż przy bardzo delikatnym puszczaniu pedału sprzęgła, tak strasznie mi skrzypi, że nie można tego po prostu wytrzymać. Psikałem to WD-40 ale nic. Problem mały ale taki denerwujący, że szok. Aż się normalnie jeździć nie chce. Raz popsikałem tam od spodu poczekałem dzień i nic, drugiego dnia wkurzyłem się to cały spryskałem nie patrzą na nic i tak samo nic. Panowie pomocy!!!! :)
-
Miałem to samo musisz wybić tą tuleje na której są przymocowane pedały, i wtedy będziesz miał dostęp do mechanizmu pedału sprzęgła,
trzeba nasmarować najlepiej smarem grafitowym tą główkę która przylega do pedału sprzęgła od spodu. Problem zniknie.
Dla przykładu podam film jak mi skrzypiało:
http://www.youtube.com/watch?v=ptXP0niUgt4
-
2 załącznik(i)
Załącznik 34035Ta tuleja jest mniej więcej tu tak??? A łatwo się ją wybija czy lekko schodzi??? A po zdjęciu wygląda tak....??? :Załącznik 34037
-
O jej... konkretnie Ci to skrzypialo hehe:)
-
Tak o tą tuleje mi chodzi, przesmaruj ją również na końcu, głównie chodzi o tą główkę która jest na końcu pompki sprzęgła.
-
Ok a lekko się ją wybija??? Można przy tym coś uszkodzić??? Zrobić to samemu czy iść z tym do mechanika???
-
Rozebrać wszystko jest łatwo wyciągasz zawleczkę z prawej strony i ciągniesz od lewej tą tuleje i później masz wszystko na wierzchu.
Przesmaruj wszystkie części które mogą trzeć i piszczeć. Głównie chodzi o końcówkę od pompki sprzęgła tą okrągłą na której opiera się pedał.
-
Kolego jak ty tą tuleje wyciągałeś w aucie to słowa uznania dla ciebie. Ja dzisiaj się męczyłem z godzinę czasu. Przesunęła się z 2 cm dalej nie chciała. Nie dość, że dojście słabe to jeszcze ta franca wcale wyjść nie chce :)
-
Trzeba sobie czymś pomóc przy jej wyjmowaniu, docisnąć czymś z drugiej strony i wyjdzie na pewno.
-
Czyli mówisz z lewej strony ciągnąć, a z prawej czymś dociskać tak???