zastanawiam sie nad instalacja gazu a 146-tce 1.6 TS. ma ktos moze gaz w tym silniku? jak sie sprawdza i ile kosztowala instalacja, ile spala?
slyszalem opinie ze twin sparki nie toleruja gazu i zastanawiem sie ile w tym prawdy...
Printable View
zastanawiam sie nad instalacja gazu a 146-tce 1.6 TS. ma ktos moze gaz w tym silniku? jak sie sprawdza i ile kosztowala instalacja, ile spala?
slyszalem opinie ze twin sparki nie toleruja gazu i zastanawiem sie ile w tym prawdy...
Zawsze są zwolennicy i zagorzali przeciwnicy LPG - na kogo trafisz, taka opinia.
Ja jeżdżę na LPG od 12 lat różnymi markami samochodów i uważam, że TS niczym się nie różni od innych silników. Ważne, żeby instalacja była odpowiednio dobrana i fachowo wykonana, a nie będziesz miał żadnych problemów. A jak trafisz na partaczy, to będziesz przeklinał dzień, w którym zdecydowałes się na montaż LPG. Dlatego lepiej nie oszczędzać na tanich warsztatach.
Ja już nerwowo nie wytrzymuję jak czytam po raz kolejny "slyszalem opinie ze twin sparki nie toleruja gazu". Ja nie słyszałem, a moja alfa zrobiła ponad 100000 na gazie i komora spalania jest w lepszym stanie niż u tych co jezdzą na benzynie. Mi w przciwieństwie do powyższych, którzy mówią że to OK, silnik nie bierze oleju.
Podobno fordy zle znoszą gaz a jakos wiele jezdzi i sobie chwali, a za oszczędzone pieniądze moze 10 silników w razie czego kupic. W moim przypadku prawie dwie takie alfy w całości jak mam.
Co jak co, alfa bardzo dobrze znosi gaz i to jest jej jedna z kilku z zalet właśnie.
jaki gazik włozyć?? ja mam AR 156 1997r 1.6 TS . sekwencja była by pewnie najleprza ale moze i dobrze bedzie chodzić na zwykłym . mam tez passata b5 ze zwykłym gazem i jest elegacko co mi sie podoba to to ze gaz załanczam sobie jak przygazuje do 2,5 tyś obrotów . w sekwencji trzeba czekac az sie silnik rogrzeje ... i dla mnie to jest mały minus sekwencji ... co polecacie???? :)