-
Airbag error.
Witajcie.
Nabylem (od Viakena) kabel ELM 327 i nareszcie dowiedzialem sie, dlaczego do cholery swieci mi sie kontrolka Airbag.
Jednak szczerze mowiac, nie wiem czy zrozumialem ten komunikat poprawnie :)
B1005 - Passenger airbag exlusion control light
Powodem tego błędu jest to, że ECU otrzymał bardzo wysoki sygnał z czujnika. Błąd jest aktywny.
Podejmij odpowiednie działania w celu rozwiązania tego problemu (błędu czujnika).
Lampka na desce nie została aktywowana przez ten błąd.
Bylem z tym u Tomka Seligi - on stawia na rozwalony przelacznik ON/OFF poduszki pasazera.
Pytanie, czy to na 100% to cudo i drugie, czy moge tę "stacyjke" odlaczyc, zabrac do domu, rozebrac i sprawdzic.
Nie chcialbym odpalic poduszek czy cus.
Kontrolka czasami sie zapalala i gasla. Ostatnio swieci sie juz non stop.
Pozdrawiam
Adrian
-
Witam
Ostatnio po zabawach z lampką sufitową pojawił mi się błąd dokładnie taki sam jak u kolegi Wrath.
Przyczyna pojawienie się tego błędu było to, iż odpiąłem wtyczkę od lampki i włączyłem zapłon.
Po wyłączeniu zapłony i podpięciu z powrotem wtyczki wyskoczył owy błąd B1005.
Nie jestem w stanie go teraz skasować.
Czy ktoś miał podobny problem i poradził sobie z tym??
-
Ostatnio jak zdejmowalem oświetlenie w podsufitce to gdy było odpiete to błąd o którym piszesz się wyświetlał. Ale po podpięciu Wszystkiego ponownie wszystko wróciło do normy a błąd znikną. Sprawdź czy wszystko masz odpiete ewentualnie możesz przeczyścić styki. Chyba ze w nowszych alfach jest inaczej ja mam 159 z 2006r
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4
-
5 załącznik(i)
Witam
Niestety po wymienia żarówki w podsufitce spotkał mnie błąd B1005, którego za cholerę nie da się wykasować. Załączam zdjęcia z programu. Program multiecuscan 4,6
Od razu mówię że wtyczek nie odłączałem do wymiany, ale po wystąpieniu w błędu próbowałem:
odłączać i podłączać kostki w panelu górnym, ruszać kablami, czyściłem styki, spaskudziłem wszystkie bezpieczniki pod katem ich całości i poprawności wartości amperów, sprawdzałem też wyłącznik poduszki pasażera, odłączałem i podłączałem kostkę pod siedzeniem pasażera (nowe błędy wyskoczyły i znikł po podłączeniu i przeskanowaniu programem).
Znalazłem kilka taki wątków w necie odnośnie tego błędu ale żadnego info odnośnie co faktycznie trzeba zrobić aby to usnąć.
Zastanawia mnie czy nie uszkodził się sam panel.. ewentualnie szlak trafił samą diodę i się zastanawiam nad przylutowaniem nowej, i tu pytanie jest ktoś wstanie powiedzieć jakie nam napięcie powinno się pojawiać i czy można wlutować zwykłą diodę pomarańczową ?
Albo zupełnie inny program diagnostyczny?
Bardzo proszę o jakieś info.