-
Sprzęgło V6
Hej.
Pytanie.Podobno do V6 według manuala tarcza sprzęgła ma średnicę 228,6 mm do Q4 też choć spotkałem że powinno być 235 mm a wszędzie gdzie tylko widzę podana jest średnica 235 mm do tych modeli.Teraz nasuwa mi się jedno.Producenci żeby znormalizować wymiary wprowadzili jedną średnicę 235 mm dla 3 wersji silnikowych:V6,Q4 i 2.5 TD.W eperze podane są zamienniki i wychodzi że 235 mm pasuje do V6.Ma ktoś jakąś wiedzę na ten temat jak to faktycznie jest?
-
Tak fabrycznie docisk wraz z tarczą montowany jest 228 ale jak chcesz kupić kompletne sprzęgło 235mm to możesz śmiało zapodać,
wymiar mieści się w obrysie bieżni koła zamachowego. W orginale masz 228mm dając 235 musisz szlifować bieżnię koła zamachowego
---------- Post added at 21:05 ---------- Previous post was at 21:00 ----------
Może coś takiego
http://www.rallyshop.pl/index.php?p1...alfa-romeo-155
-
Jak szlifować?
Andrzejku trochę Cie poniosło z tym linkiem hehe.Ja swojej babci nie katuję by takie coś kupować :)
-
będziesz musiał zeszlifować rant który zostanie na bieżni koła zamachowego po ciut mniejszej tarczy sprzęgła aby tarcza 235 dotykała całą powierzchnią cierną do bieżni KZ
-
Czyli dobrze myślałem :) Andrzejku a jak z otworami na śruby na docisku?Nie będzie przesunięcia?Skoro oferują jako zamiennik to nie powinno być z tym problemu.Tak mi sie wydaje choć życie potrafi nie miło zaskoczyć :)
-
Wszystko jest to samo, powolutku przypominam sobie jak ja walczyłem ze swoim sprzęgłem
-
Zamach pod pachę i walić do tokarza, niech zbierze na równo powierzchnię na której pracuje okładzina, później o tyle po zewnętrznej części zamachu gdzie styka się obudowa docisku z KZ i będzie malina i zakładasz sprzęgło jakie chcesz. Co do spieku, mam u siebie komplet Helixa z 4-ro łopatkową tarczą i mocny docisk i powiem tak, do wściekania na torze polecam, na codzień nie ;]
-
Andżej myślałem że jak tarcza jest delikatnie większa to i docisk będzie większy tak wygdybaliśmy z piotriixem :) ale skoro będzie pasować to jestem w domu i tak jak Grześ pisze tokarz mus mus.
Grzesiu dzięki za chęci ale na tor to wyskakuję raz na 10 lat więc to sprzęgło się nie nada :)
-
Obudowa docisku jest taka sama tylko ring jest większy.
Co się nie nada przecież lubisz strzelać ze sprzęgła :D
-
Oj tam oj tam parę razy się zdarzyło ale przy nowym zestawie i mojej jeździe wytrzyma kolejne 200 tyś km.Jak rozmawialiśmy wcześniej nawet przy słabszym jakościowo sprzęcie musi długo wytrzymać :)