-
chlodniczka spalin :)
Witam.
auto 156 2.4 JTD 10V 2001
Jako ze ostatnio pekla rurka miedzy chlodniczka spalin a egr (byla az neibieska chyba od temperatury) zastanawialem sie jaki to ma wplyw na moc bo :
Zaslepienie egr przed wejsciem z chlodniczk ispalin skutkuje tym ze auto idzie ok
natomiast zaslepienie przy samym wyjsciu z silnika skutkuje tym ze autko jest jakby mulowate a tam nei ma zadnego czujnika
skoro zaslepinie po i tak nei daje przeplywu a egr jak wiadomo potrzebny jest na postoju .
co moze byc tego przyczyna ?
I zastanawia mnie to dlaczego ona jest az niebieska od temperatury,czy chodzi tu ze brak jest przyplywu ? ale jak brak skoro potzebne to jest na postoju ?
Czy moze po prostu przytkany jest wydech i zbyt gorace spaliny nie daja rady uciekac ?
czy p oprostu tym ze kolega zbyt szybko smiga :)
-
Moze napiszesz jeszcze raz bardziej po polsku? :)
Czy chodzi Ci o to, ze zaslepienie miedzy kolektorem wydechowym silnika a wymiennikiem ciepla daje efekt mula, a zaslepienie miedzy wymiennikiem ciepla, a zaworem EGR nie daje tego efektu?
-
Jak zaślepisz EGR przed wejściem, to auto nie pobiera lewego powietrza przez dziurawą rurkę. Jak zaślepisz przy wyjściu z silnika - to EGR się otwiera na wolnych obrotach, auto ciągnie nim lewe powietrze, przez przepływkę idzie więc mniej powietrza, z kolei to powoduje wtryskiwanie mniejszej ilości paliwa i stąd nie masz mocy. To opcja numer 1.
Opcja numer 2 - masz zatkany wydech, rurka pękła, bo było za duże ciśnienie spalin na niej.
-
o dzialaniu ege to mi wiadomo a doklaniej to : egr jest zaslepiony na wejsciu i wyjsciu w racie gdyby blaszka pekla
ala bardziej ciekawi mnie efekt tego ze saslepienie przed wymiennikiem daje efekt mula niz nie zaslepienie tego. z zaslepionym egr tak jak wyzej
dziwne to jest bo tam nie ma czujnika