-
Nie działa klima
Witam, mam dwa problemy:
1. Chodzi o klime, po załączeniu raz się uruchamia a raz nie. Co może być przyczyna jej kaprysów działania?
2. Nie działa ogrzewanie tylnej szyby oraz wskaźnik poziomu paliwa, wskaźnik cały czas w jednej pozycji nawet po zatankowaniu do pełna nie rusza się. Co może być przyczyną tej usterki, czy wystarczy wymienić przekaźnik czy to coś poważniejszego?
-
1 - połączenie kabli
2- bezpieczniki?/nie wiem :)
-
Ad.1 Sprawdzałeś ilość czynnika w układzie kilmy ?? jak za mało to nie załączy lub na krótką chwilę.
Ad.2 co do ogrzewania - bezpieczniki sprawdziłeś ?? sprawdź miernikiem doprowadzenie prądu do kabli przy szybie.
-
A włącza Ci się wentylator? Zewrzyj na chwilę czujnik ciśnienia ten w osuszaczu, on właśnie informuje układ o obecności czynnika. jeżeli po zwarciu działa to jedz dobić klimę/poszukać nieszczelności. A wentylator jest też ważny bo jak klima się włączy a wiatrak nie działa to też ją będzie rozłączało z powodu zbyt wysokiego ciśnienia. Więc w pierwszej kolejności zwierasz czujnik i sprawdzasz a następnie jak to nie to, zdejmujesz plastikową osłonę pod maską od strony pasażera i tam pod taką plastikową pokrywką przykręcaną na 4 śrubki masz przekaźniki, na pokrywce są rysunki bo nie pamiętam teraz który jest od klimy. Jak ten załączający wentylator nie będzie działał to koszt jakieś 20zł bo sam zmieniałem ostatnio :) Żeby sprawdzić możesz pozamieniać na chwilę przekaźniki miejscami :)