-
Brak ogrzewania.
Chłopaki mam taki problem z moja piękną. Nie działa mi ogrzewanie, a dokładnie to chodzi o to że jak przekręcę pokrętło od temperatury na ciepło na max to i tak leci zimne powietrze z nawiewów. Tak jakby pokrętełko było zepsute i nie przełączało zimne-ciepłe. Gadałem ze znajomym i powiedział, że może to być też silniczek. Ale jak to sprawdzić i czy w ogóle może być tak że pokrętło się zepsuło? Dodam że nie działa mi też podświetlenie tego właśnie pokrętełka. Macie jakieś inne pomysły? W sobotę spróbuje to rozkręcić bo robi się coraz zimniej i ciężko tak jeździć.
-
Cóż, podświetlenie ma niewiele wspólnego z jego działaniem Ciężko mi uwierzyć, żeby padł potencjometr, ja również przyczyn szukał bym w mieszalniku powietrza ciepłe-zimne. Masz alfę z klimą czy bez?
-
Z klimą. Myślałem że są tam jakieś linki i może spadła któraś ale właśnie wersje z klimą mają silniczki a nie linki.
-
Tak, właśnie dlatego pytam. Więc musisz chyba pobawić się z mieszalnikiem
-
W sobotę będę chciał rozebrać konsolę środkową i spróbować coś z tym zrobić, a przy okazji podświetlenie naprawić. Tylko nie wiem gdzie ten silniczek od sterowania ogrzewaniem jest.
-
No właśnie tego też nie wiem:) W każdym bądź razie jak rozbierałem konsolę centralną w celu wymiany podświetlenia (to co Ciebie czeka), to niczego takiego nie widziałem... Ale:
Nad nogami pasażera masz dmuchawę i stamtąd musisz szukać mieszalnika aż do nawiewów
-
Nie chce Cie straszyc ale to tez moze byc uszczelka pod glowica. Mialem taki przypadek, gazy z silnika sa w nagrzewnicy a nie plyn i ogrzewania nie ma.
-
nie wiem jak u ciebie ale u mnie pod schowkiem /pasażer/można zanurkować i gołym okiem dojrzeć silniczka który ci padł są trzy jeden odpowiada za otwarcie ciepło zimno,sam dojrzysz który działa który nie,po ówczesnym przekręcaniu co masz na konsoli chyba ze padł ten który przerzuca ciepło zimno dwór nagrzewnica,u mnie trochę gimnastyki było ale rade dałem cały czas leciało zimno ...koszt 30 silniczek allegro plus przesyła,uzywany,robocizna godzin 3 ,6 piw do dziś ok/serwis fiat alfa 450zł silniczek 350zł wymiana a to co mnie zaskoczyło naj bardziej diagnoza 250zł
-
Jutro z rana się za to zabiorę, ale aż się boje co z tego wyjdzie. Konsole środkową i tak muszę rozebrać żeby zrobić podświetlanie, ale będę też nurkował pod schowkiem:P bo pogoda coraz gorsza a bez ogrzewania to kiepsko:P Jeżeli będzie to silniczek to taki silniczek będę miał za grosze bo mam dobrego dostawce części m.in z mojej starej Alfy:P
borsukmax a powiedz mi jak się dobrać do tego silniczka? Od dołu? U mnie prawdopodobnie nie działa ten od przełączania zimno ciepło, czyli pierwsze pokrętło od kierowcy.
EDIT: No i po problemie, winowajcą okazał się silniczek. Ten który jest pod schowkiem, pierwszy z brzegu bo są tam dwa. Polecam odkręcić sobie schowek, o dużo lepszy dostęp. Kosz: 30 zł silniczek i godzinka pracy. I znów mam ciepełko w autku:) Dzięki panowie za podpowiedzi, temat do zamknięcia. Pozdro.
-
Czesc
Odgrzebuje stary temat, aby nie zakladac nowego. Mam problem z ogrzewaniem jak kolega wyzej, czyli mimo ustawienia pokretla od tem na max cieple, to i tak leci zimne. Prawdopodobnie padl mi rowniez silniczek od regulacji cieplo - zimne bo go nie slychac i tu moje pytanie:
z tego co widze to sa dwa rodzaje silniczkow, jeden z trybikiem, drugi z jakims kolkiem, czy wie ktos moze ktory silniczek jest od regulacji cieplo - zimno?
Zanim rozbiore wszystko chcialbym ten silniczek zamowic, tylko nie wiem ktory.
Pozdrawiam
- - - Updated - - -
Ok juz rozkrecilem wszystko i silniczek zalezny od cieplo - zimno to ten na dole i ma kolko a nie trybik.
Diagnoza silniczek spalony, nowy juz zamowiony :)
Pozdrawiam