-
Jak odpowietrzyć hamulce
Wie ktoś jak odpowietrzyć hamulce z ABS? Najpierw odpowietrzanie było standardowe jak przy zwykłym układzie ale pedał wpada dość głęboko.Muszę pod pompować ze 3 razy ale nadal nie hamuje tak jak powinna.Zapowietrzona jest za pewnie pompa ABS-u.Czytałem gdzieś na necie że trzeba podłączyć program diagnostyczny i odpowietrzyć pompę ale ile ludzi tyle opinii.Wie ktoś jak to ogarnąć?
-
trzeba zrobić myka :)
Jeżeli zapowietrzył się przód podnosisz tył (obojętnie które koło), włączasz zapłon i kręcisz kołem żeby abs włączył się kilka razy (pompa się odpowietrza). Następnie odpowietrzasz sam przód, powietrze z pompy jest wypchnięte już do węży.
Jak zapowietrzył się tył to odwrotnie.
Ja miałem zapowietrzony przód ale dla pewności odpowietrzyłem też tył, po takim procesie hamulce są ok.
-
Rafał powiem tak.wymieniana była pompa hamulcowa.Układ odpowietrzony bo bąbelków nie ma ale nadal kibel jest.Spróbuję jak napisałeś bo już świra dostaję:) Dzięki Rafi.
Czytałem też że przy odpowietrzaniu z ABS trzeba zaczynać od koła najbliżej pompy gdzie w tradycyjnym układzie zaczyna się od koła najdalej położonego od pompy.
-
miałem to samo bo spłyną mi płyn jak wężyki wymieniałem - tradycyjne odpowietrzanie nie dawało efektów. JAk zacząłem odpowietrzać na załaczonym zapłonie i uruchomiłem abs kilka razy odpowietrzanie udało się za pierwszym razem.
Ja leciałem lewe przód, prawe przód, lewe tył, prawe tył
rozumiem, że pedał wpada głęboko i coś tam hamuje dopiero przy końcu?
-
Ok.W sobotę albo nawet jutro działam.Dzięki:)