-
Nie działa ABS
Koledzy było już na temat wiele tematów ale nie było konkretnie takiego jak jest u mnie chodzi mi o ABS kontrolka sie pali już z 3 miesiące i nie gaśnie i oczywiscie ABS nie dziala czytałem na temat wiele i więkrzość pisze ze to samo sie naprawi:) ale to chyba sie nie sprawdzi w mojej alfinie ogolnie obrotomierz dziala bez zarzutów nie ma spadku mocy czasami sie zaświeca kontrolka hamulca ręcznego. Może ktoś bedzie wiedzial w czym dokladnie szukać?
-
Trzeba podpiąć do kompa sprawdzić który przewód lub czujnik jest uszkodzony,samo raczej się nie naprawi,co do kontrolki to najpierw sprawdź poziom płynu hamulcowego.
-
Tak płyn jest na maxa a jak mam uszkodzony czujnik o klockow w prawym kole to mozy byc przyczyna braku absu
-
Uszkodzony czujnik od klocków nie powoduje zapalenie się ABS,najpierw posprawdzaj optycznie uszkodzeń przewodów przeważnie z przodu .
-
na moje oko to raczej wszystko jest wporządku z kablami ale popatrze jeszcze raz. Dzisiaj znalazlem podobny temat gość napisał ze jak sie przepali zarowka od stopu to razlacza abs?
-
wątpię że żarówka robi błąd,najszybciej sprawdzisz to podpinając pod kompa,pokarze ci od razu które koło.
-
ok wielkie dzieki to jutro podjade gdzies do mechanika i sprawdze to.
-
Miałem podobny problem, do wymiany był czujnik prawy przód, więc trzeba zdiagnozować który to czujnik i wymieniać
-
9 na 10 przypadków niedziałającego ABS to czujnik.Omomierz w rękę i po kolei po rozpięciu czujnika sprawdź czy ma przejście.
-
Koledzy ja też to przerabiałem i powiem Wam, że samo się naprawiło. Mało tego, pojechałem do ASO, diagnoza - czujnik - prawy tył, no ale z racji tego, że jego wymontowanie bez ukręcenia graniczy z cudem dałem sobie narazie spokój. O dziwo po 2-3 miesiącach kontrolka zgasła, a ABS dział już pól roku bez zarzutu. Nie jestem specjalistą w tym zakresie, ale wiem, że razem z piastą łożyska jest jakaś magnetyczna korona, po której czujnik zczytuje, często jet tak, że zwykłe zabrudzenie tego magnesu powoduje błąd czujnika. Tak było w moim przypadku.