Trzęsie przy przyspieszaniu - upewnienie się co do diagnozy
Witam!
Wiem że tematów było sporo ale chciałbym się upewnić co do mojej sytuacji.
Podczas dłuższej jazdy i korzystaniu z obrotów autem strasznie trzęsie, telepie od strony napędu. Wciskam gaz, burczy, telepie jak by się coś zaraz miało rozlecieć, odpuszczam gaz - cisza. Wstępna diagnoza - przegub wewnętrzny, i raczej lewy.
Jeśli chodzi o zewnętrzny to nie ma czegoś takiego że przy skręcaniu klika - pyka, strzela, coś takiego nie występuje ale, kilka miesięcy już jeżdżę z pękniętą lekko osłoną zewnętrznego przegubu - smar zawsze zawala mi całe lewe koło, stąd też pytanie, czy to nie jest przegub zewnętrzny? Niemniej jak pisałem, sytuacja ma tylko miejsce przy jeździe na wprost, tylko przy przyspieszaniu i po jakimś czasie jazdy.
Jak samochód zimny dopiero ruszony to może rzecz nie występuje bo i nie katuje go z racji zimnej turbiny i motoru, ale jakoś jednak dziwnym trafem i buczenie przegubów nie występuje.
Niech mi ktoś doradzi jak sprawdzić na 100% o jaką część chodzi, gdzie złapać, czym poruszać i jak to ma wyglądać. Czytałem też że zewnętrzny lubi się rozkręcać, gdzie to sprawdzić? Nie zajmowałem się jeszcze przegubami i ogólnie półosiami więc nie mam z tym praktyki i prosił bym o jakieś rady.
Na koniec jeszcze zapytam jakich firm części kupować jeśli wyjdzie że to wewnętrzny na pewno? Oraz na ile ząbków on jest w mojej skrzyni?