witam i mam pytanie, czy po wymianie tylnych sprężyn zawieszenia jest konieczność ustawiania geometrii kół?
Printable View
witam i mam pytanie, czy po wymianie tylnych sprężyn zawieszenia jest konieczność ustawiania geometrii kół?
Powinno się tak jak i po wymianie np. wachaczy powinno ustawić się zbieżność.
jak nie będą odkręcane wahacze to nie trzeba, ale nie zaszkodzi sprawdzić
Pomijając kwestie prowadzenia:
Zbieżność 100zł. Opony 1500-3000zł.
hmmm wiem co ile kosztuje. niestety :D ale mechanior stwierdził ze mam przyjechać do niego za miesiąc, bo sprężyny muszą się ujeździć tzn jeszcze trochę siądą. I nie wiem czy to ściema żeby zarobić na mnie jeszcze 100zł czy porostu tak jest.
A czemu wymieniałeś sprężyny? Jaki przebieg? Wozisz jakieś ciężkie rzeczy?
Swoją alfką głównie jeżdżę sam, ma dopiero 83kkm, ale jak jechałem w 4 dorosłe osoby (normalna waga, 2 facetów, 2 kobiety) + bagażnik 3 duże walizki/torby po 15kg +2 po 5kg, to tył coś mi obcierał czasami na wybojach o nadkole. Na sylwestra będę jechał znów w 4 ze znajomymi i bagażem 300km i nie wiem czy coś z tym nie zrobić za wczasu. Ile Cię to kosztowało?
wymieniałem bo były pęknięte oby dwie na wysokości ostatniego zwoju w miejscu gdzie leżą na kielichu amortyzatora, nic ciężkiego nie wożę, może dwa razy wiozłem 5osób, czyli komplet w aucie ale tyle to powinny one wytrzymać, porostu takie już kupiłem auto, kolo z komisu zapewniał mnie ze wszytko jest ok auto jest po przeglądzie tech.(tak to już jest z tymi komisami polskimi) przebieg jest ok 147tys km. ale jak jechałem do Gliwic to sypałem po autostradzie 180km/h to czułem jak lekko zamiatało mi dupą a przy 210km/h już bardzo było to czuć. Potem pojechałem do kumpla na stacje kontroli pojazdów to okazało się że są pęknięte. Sprężyna w InterCarsie kosztuje 170zł za sztukę. teraz po wymianie to auto jedzie jak po sznurku i nic nie "zgrzypi" przy znacznych prędkościach.
Może masz "większe" opony. Jak założyłem 215/55R17 to też mi trochę obcierało o nadkole. Albo trzeba poprawić mocowanie nadkola
Dzięki Fire998, jak będę u mechanika to poproszę go żeby się przyjżał sprężynom, może też coś jest nie tak.
Opony to nawet są mniejsze bo rok temu zamiast o jakieś 40-50% droższych(i na zamówienie) 215/55/R16 założyłem 205/55/R16. Muszę pooglądać nadkola - może jakieś mocowanie jest urwane albo coś nieprzykręcone.
Odgrzeje trochę temat, ale nie będę dublował tematu przez jedno/dwa proste pytania.
- Ile płaciliście za robociznę/wymianę sprężyn z tyłu?
- Ile mniej więcej roboczo godzin wychodzi taka operacja?