-
Silnik JTS - dymienie ?
Hej,
Chciałem was spytać o to czy powinienem sie przejmowac "nadmiernym" - w mojej opinii- dymieniem auta?
Silnik JTS - oryginalny przebieg 39 tys km i rocznik 2004 - samochód przez pierwsze 20 minut jazdy bardzo dymi- szczególnie na wolnych obrotach - brak błędów w komputerze samochodu. Po upływie 20 minut albo rozgrzanius ilnika dymi trochę mniej- lecz nadal całkiem sporo- biały czysty dym- inne benzynowe samochody nie zostawiają za soba chmury - więc nijak nie mogę sobie tego wytłumaczyć.
może to błachostka- ale o ile pamiętam swojego 1.8 TS to on nie miał czegoś takiego
Proszę- jesli macie jakieś informacje- to będę wdzięczny :)
pozdrawiam
Ps " bardzo dymi" w mojej chorej głowie oznacza iż w lusterkach bocznych i tylnym widze unoszący się z mojego samochodu dym- nie oznacza to oczywiście zadymiania całej okolicy niczym lublin z lat 60-tych- ale w nowoczesnym aucie tak być chyba nie powinno :)
-
Witaj,
A czy ubywa Ci płynu z chłodnicy? Sprawdź jeszcze czy jak już sie rozgrzeje i termostat przerzuci na duży obieg to czy pęcznieją Ci masakrycznie przewody gumowe (od chłodnicy). Bo ten biały dym to moze być para wodna z pękniętej uszczelki pod głowicą.
-
A może to po prostu tak działa nowy katalizator...
-
jak kupiłem samochód brakowąło mu płynu- został on wymieniony- ale samochód stał przez 4 miesiące- nikt go nie używał- teraz poziom płynu jest ok- a mimo to zostawiam za soba chmury białego dymu :(
-
A czy nie zmienił się kolor płynu? nie ma jakiś olejistych plamek w zbiorniczku z płynem?
-
hmm jutro sprawdzę
na forum alfa156.net wyczytałem że to para wodna zbierająca się w układzie wydechowym- i że to typowe dla JTS - wydaje mi się to trochę absurdalne :?:
-
to typowe w 2.0JTS , potwierdzam
katalizatory są dwa przy tym silniku , jeden katalizator przypada na dwa cylindry (przynajmniej w roczniku 2004 tak jest)
-
uff
to mnie uspokoiłes- ja mam rocznik 2004 właśnie- już zasne dzis spokojnie :mrgreen:
-
pomimo wszystko obserwuj poziom płynu - jeżeli był ubytek to musiała być też jakaś jego przyczyna - lepiej chuchać na zimne (nie zagotowane :wink: )
generalnie jednak - bez obaw , 2.0JTS lubi wypluwać z siebie dużo pary wodnej i rzeczywiście wygląda to dość dziwnie ...u mnie jest to nie zawsze ale może dlatego że jest garażowany i czasami wilgoci jest w wydechu mniej)
w poprzednim 2.0TS nie było aż tak dużego parowania
-
u mnie tez tak jest w chlodniejsze dni..