-
Przepustnica
Zapaliła mi się kontrolka EOBD, postanowilem sprawdzić układ wtryskowo zapłonowy, udałem się do ASO po diagnostyce wykazało błąd P1687 - przepustnica zmechanizowana. Wyzerowali mi bład, kontrolka sie nie pali. W serwisie powiedzieli mi, ze jezeli błąd bedzie sie pojawial, trzeba bedzie wymienic, przepływomierz.
Ostatnio zaobserwowalem drobny spadek mocy, na kazdym biegu przy 2000 - 3000 obrotów, silnik strasznie ryczy, wolno sie zbiera, i nie przekracza 3000 obrotów. Pytanie co dalej z tym ? Wymieniać przepływke, sprawdzić wydech ?
Z gory dzieki za odpowiedz !
-
- zrobić diagnostykę przepływomierza, sond lambda, katalizatora.
- szukaj na forum regionalnym kogoś kto ma program i notebooka i zrobi ci wykresy.
-
Podejrzewam przytkany katalizator. Zresztą masz takie same objawy jak ja, najpierw spadek mocy, głośniejsza praca silnika, aż w końcu silnik tylko wył a samochód stał w miejscu. Diagnoza -zatkany katalizator. Wyczyszczenie i jest okej, może głośniej trochę chodzi
-
dokladnie, masakra - jestem na 5-tym biegu a na liczniku 70km i wycie :p dzieki za sugestie... w serwisie normalnie zrobia mi ta diagnostyke i wykresy ?
-
--
http://img825.imageshack.us/img825/2...lizator.th.jpg
Uploaded with ImageShack.us
--
- jeśli w warsztacie mają tylko examiner, to tej diagnostyi mogą ci nie zrobić.
- parametry katalizatora podaje np. alfadiag.
-
jednak przepływomierz... bylem dzis u mechanika, sprawdzilismy wszystko, odpielismy przepływke i jakby bella dostała nowe zycie, do srody musze jezdzic na odpiętym... jaki polecacie ? czytalem gdzies na forum, zebosch szwankuje...
-
Szwankuje, ale chyba nie ma lepszej alternatywy.
-
a znasz moze numer przepływomierza do AR 147 1.6 TS 120 KM 2006r. to ten moze :0280218120 ?
-