-
problem selespeed
wsiadłem rano do samochodu odpaliłem i wyskoczył mi błąd selespeeda. jedynka się wrzuciła normalnie na dwójkę też mogłem zmienić. Przy ruszaniu strasnzie szarpał. w taki sposob przejechałem jakies 2,5 km. zeby zmienić z dwójki na jedynke musiałem się zatrzymać wrzucić luz i dopiero jedynke. po tym dystansie wyłączyłem silnik na czerwonym świetle ponieważ ruszając z wcześniejszego skrzyżowania już tak nie szarpalo, odpaliłem i wszystko ok. ktoś wie co może być przyczyną takiego stanu?
-
Jak dalej Ci się to powtarza, najprawdopodobniej masz do czyszczenia cewkę odpowiadającą za drugi bieg która znajduje się w aktywatorze.
-
mi też ostatnio szarpało przy ruszaniu i pomogła regulacja sprzęgła, miałem 27,6mm a powinno być 28-28,5mm ale ja nie miałem żadnego błędu
---------- Post added at 22:06 ---------- Previous post was at 22:02 ----------
ja bym sprawdził jeszcze kostke od selespeeda, tą przy akumulatorze, to bardzo częsta przyczyna błednego działania selespeeda
-
kolego Mateo moglbys powiedziec cos wiecej na temat tej cewki co odpowiada za drugi bieg ? Ja mam problem taki ze jak jade na dwojce i troszke zwolnie to wtedy sie wysprzegla a jak sie dotknie gazu to wtedy wskakuje bieg. U mnie jest tak ze jak sie wysprzegli to czasami nie moze zaskoczyc spowrotem i wtedy miga kontrolka od skrzyni, wtedy musze wrzucic luz i spowrotem bieg. Dzieje sie tak tylko na drugim biegu.
-
Wiesz co ja nie jestem mechanikiem ale ja miałem problem z przeciekającym aktywatorem i był on wymieniany. Jak mechanik wymienił to okazało się że nie wbija drugiego i czwartego biegu. Z tego co pamiętam to wspominał że rozbierał aktywator i że tam podobno są jakieś cewki każda odpowiedzialna za inny bieg. Przeczyścił je i biegi zaczęły wskakiwać normalnie i aktywator pracować prawidłowo. Więcej Ci nie powiem bo się nie znam. Jak chcesz to mogę Ci dać namiary na priv do tego mechanika zadzwonisz sobie do niego pogadasz z nim. Może coś Ci doradzi?