-
Selespeed w 3.0?
Szanowni alfaholicy,
Jako że odkąd jestem w posiadaniu mojej alfy koszt napraw przekroczył wartość samochodu postanowiłem przeznaczyć samochód do kapitalki przy okazji której wpadł mi do głowy szatański pomysł.
Do szewskiej pasji doprowadza mnie ospałość 4 biegowego tiptronica, w związku z czym moje zapytanie brzmi czy istnieje techniczna możliwość wsadzenia selespeeda do 166 3.0 sportronic? Pytanie następne: 156 GTA wychodziła ze selepseedem -czy to ta sama skrzynia co w 2.0TS? Jeśli nie to jakie są między nimi różnice?
Dodam że dziękuje za propozycję zmiany skrzyni na manual -to nie wchodzi w grę.
Pozdrawiam,
Paweł.
-
To pechowo trafiłeś. Tzn poprzednik nieźle się pastwił.
Jeżeli chodzi o przekładkę to cóż..... Możliwe jest wszystko. Ale. Jednostka sterująca silnika współpracuje z kompem skrzyni. Jak ją zmienisz to nie pojedziesz :D potrzebne będą zabiegi elektroniczne których założę się że nikt się nie podejmie. Poza tym rzeźba bo przyłącza nie pasują. Poza tym sterowanie przy kierownicy....... Po prostu nic nie pasuje :) trochę podratowała by skrzynia automatyczna z diesla poliftowego (pięć piegów) ale ona może nie wytrzymać 220KM i też będzie problem z kompem.
A tak poza tym to czemu niby aż taka ospała Ci się wydaje? Przecież to tylko 1s sekunda gorzej od manuala więc już tak nie tragizuj :D bez stopera to mało zauważalne. Może po prostu potrzebujesz auta o stosunku masy do mocy poniżej 7kg?