Witam! jestem wlascicielem A.R 1.9JTDm 120KM od miesiaca. Stan poziomu oleju byl troche za duzy, wiec odessalem do normalnego poziomu. lampka kontrolna na panelu wskazaywala max, po odessaniu pokazuj o jedna kreske mniej. Czy tak musi byc ?
Printable View
Witam! jestem wlascicielem A.R 1.9JTDm 120KM od miesiaca. Stan poziomu oleju byl troche za duzy, wiec odessalem do normalnego poziomu. lampka kontrolna na panelu wskazaywala max, po odessaniu pokazuj o jedna kreske mniej. Czy tak musi byc ?
Tak, ja mam mniejwięcej w połowie na bagnecie, a na wyswietlaczu trzy kreski.
Dzieki za informacje :)
A jak i czym odsysałeś?
Jesli na wyświetlaczu poziom oleju jest max to wpływa to niekorzystnie na pracę silnika? Podczas wymiany rozrządu mechanik spuścił wszystkie płyny w tym olej i wlał go do pełna. Na bagnecie jest okey a na wyświetlaczu wszystkie kreski. Zauważyłem często, że gdy zaprakuję samochód na jakimś małym wzniesieniu to poziom spada od 1 do 2 kresek.
Wyswietlacz to jest do podgladu, a stan faktyczny do sprawdzania na bagnecie zgodnie z instrukcja obslugi. Jesli na bagnecie jest ok, to nie szukaj dziury w calym :)
W instrukcji pisze, że po dłuższym postoju wyświetlacz może zawyżać poziom oleju. W moim przypadku po tygodniowym postoju było 5 kresek, natomiast gdy normą u mnie są 1 (na rozgrzanym silniku) do 3 (po 12h postoju) kreski.
Prosba do nowego forumowicza, zeby tytulowac watek tak zeby bylo wiadomo o co w nim chodzi. Ulatwia to innym znalezienie poszukiwanych informacji :)
ja zauwazylem ze raz mi pokazuje wszystkie kreski na wyswietlaczu,a czasami jedna mniej.