Witam.Mam zamiar wymienić pompę i sterownik ABS(zapala się kontrolka od abs,ręcznego i prędkościomierz przestaje działać).Mam pytanko czy po wymianie trzeba cały układ po kolei odpowietrzać?Z góry wielkie dzięki.
Printable View
Witam.Mam zamiar wymienić pompę i sterownik ABS(zapala się kontrolka od abs,ręcznego i prędkościomierz przestaje działać).Mam pytanko czy po wymianie trzeba cały układ po kolei odpowietrzać?Z góry wielkie dzięki.
trzeba odpowietrzyc, i podstawa nowy płyn:) a ja mam taka pompe na zbyciu jakbyś chcial, jak cos to pisz na pw
Nie musisz wymieniać całej pompy.Wystarczy zmienić elektronikę do niej przykręconą.Wtedy nic nie trzeba odpowietrzać i ingerować w mechanikę układu hamulcowego.
Pozdro.
No tak-tylko że sam sterownik ciężko znaleźć
Ale jak masz już pompę to w czym problem przekręcić sam sterownik.
zazwyczaj to elektronika pada wlasnie przez sama mechanike bo zaworki sie zacieraja, czyli leczy to regularna wymiana płynu...
---------- Post added at 21:34 ---------- Previous post was at 21:32 ----------
podobnie jest w pompach wtryskowych vp44, zaciera sie zawór przyśpieszacza i przez to pali sterownik w pompie, powód- kiepskie paliwko
No właśnie pompy jeszcze nie kupiłem
Miałem ten sam problem i wymieniłem cała pompę bo ciężko kupić sam ster. Oczywieście wszystkie numery na pompie jak i na ster muszą byc takie same bo jest kilka rodzaji tych pomp.
Ja miałem taki przypadek i nie wymieniałem pompy bo po co. Kupiłem oczywiście całą pompę na allegro razem z elektroniką, zdemontowałem elektronikę i już. Samą elektronikę wymienisz w 15 minut bez odpinania pompy i spuszczania płynu. A pompę bez elektroniki trzymam w piwnicy na czarną godzinę, może ktoś chce ;) ?
yoozef dobrze pisze, jak nie znajdziesz samego sterownika (bo mało osób oddzielnie sprzedaje) to kup cała byle by się numerki zgadzały - chodzi tu o systemy kontroli trakcji, abs itd... i podmieć samą elektronikę. Na forum była instrukcja gdzieś jak i co... musisz poluzować pompę na uchwycie i elektronikę odkręcasz 6x torx (nie pamiętam jaki), spokojnie nic nie wypada ;)
U mnie w ten sposób już śmiga 9 miesięcy i jest spokój.