Witam,
jaki płyn do chłodnicy polecacie? i ile wchodzi do alfy 147 1.9 jtd 115km?? jakieś drobne wskazówki jak w ogóle wymienić:)
pozdrawiam
Printable View
Witam,
jaki płyn do chłodnicy polecacie? i ile wchodzi do alfy 147 1.9 jtd 115km?? jakieś drobne wskazówki jak w ogóle wymienić:)
pozdrawiam
Wchodzi dokładnie 7,2l, polecam płyny Prestone, jedne z najlepszych na rynku.
http://allegro.pl/listing.php/search...&change_view=1
Ja od kilku lat kupuje koncentrat (2.5 litra) i tak go rozrabiam ze brakuje skali na mierniku. ma ponad -40'C
---------- Post added at 16:30 ---------- Previous post was at 16:23 ----------
a wymiana bardzo prosta odkrecasz od spodu węża od chłodnicy i czekasz aż wszystko zleci. zmotaj nowe opaski bo pewnie stare pójdą w kubeł.
Ja od kilku lat i w kilku autach juz sprawdzony niedrogi i dobry Dynagel.
Mam taki sam silnik w 147. Mam wlane Paraflu formuła Europejska (niebieski).
Jeżeli masz wlany płyn Paraflu UP (różowy) to słyszałem, że nie powinno się go mieszać z innymi płynami.
Wymiana u mnie polegała na "grzaniu silnika" później mechanik odłączył wąż gumowy i dodatkowo pod pokrywą sinika poluzował jakiś zaworek "trochę to dawno było i nie pamiętam dobrze".
ja lałem paraflu niebieski ( tak na marginesie to nazwa brzmi jak syrop na kaszel) Ale nie wiem czy jest jakaś różnica w tych płynach. Pewnie bazą.
W jakieś gazecie motoryzacyjnej widziałem test płynów to wygrał Prestone
Parę dni temu zmieniałem płyn przy wymianie termostatu i mam wlany Dynagel. W poprzednich autach tez go stosowałem i był jak najbardziej OK.
Polecam Prestone, bo jest u mnie wlany, ale w czym miałby być lepszy od innych - bladego pojęcia nie mam. ;)
dzięki koledzy za rady i wskazówki, jetem juz po wymianie:P